TUNCELİ 

Tunceli'de ziyaretgah, türbe ve benzeri inanç merkezlerinin bakım-onarımının yapılması ve ulaşım sorununun çözülmesi için başlatılan çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Tunceli'de Munzur gözelerinin bulunduğu bölgedeki Munzur Baba ve Nazımiye ilçesindeki Düzgün Baba ziyaretgahları başta olmak üzere Sarı Saltık, Derviş Cemal, Kureyşan, Ağuiçen, Baba Mansur, Üryan Hızır gibi pek çok ocak ve ziyaret mekanı, Alevi vatandaşlarca kutsal kabul ediliyor.

Her yıl binlerce vatandaş tarafından ziyaret edilerek, adaklar adanan, mumlar yakılarak dualar edilen bu mekanların ulaşım sorununun çözülmesi ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi için çalışmalar yürütülüyor. "Çözüm süreci" ve "Alevi açılımı"nın ardından başlatılan bu çalışmaların hız kazanması, yöre halkı tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

"Dersim İnanç Merkezleri Projesi"

Fırat Kalkınma Ajansının desteğiyle bir süre önce hayata geçirilen 650 bin lira bütçeli "İnancın Işığında Geçmişten Geleceğe Köprü: Dersim İnanç Merkezleri Projesi" kapsamında, Pülümür'deki Seyyid Büklü Dede ve Büyük Çeşme Türbesi, Mazgirt'teki Baba Mansur Ocağı ve Pir Ali Ziyareti, Pertek'teki Sultan Baba Türbesi, Nazımiye'deki Kureyş Baba Ocağı ve Düzgün Baba Ziyareti, Hozat'taki Derviş Cemal Ocağı ve Sarı Saltuk Ocağı'nın ulaşım ve bazı altyapı sorunları çözüldü, halkın ibadet ve ziyaret imkanlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tunceli ziyareti sırasında da gündeme gelen çalışmalar, hazırlanan yeni proje dahilinde devam ediyor.

Vali Kaymak

Tunceli Valisi Osman Kaymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alevi vatandaşların inanç ve kültürünü daha rahat yaşamasını önemsediklerini söyledi.

İl genelindeki tüm Alevi inanç merkezlerinin bakım-onarımı ile ulaşım sorunlarının çözülmesi için çalışma başlattıklarını belirten Kaymak, şu bilgileri verdi:

"Bizler, hükümetin temsilcileri valiler olarak, halkın hassasiyetlerine her zaman önem verdik ve bu doğrultuda çalışmalar yaptık. Alevilerin inanç merkezi olarak kabul ettikleri mekanların yollarını, türbelerinin bakım-onarımını, çevre düzenleme çalışmalarını imkanlarımız ölçüsünde yaptık. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, ilimize yaptığı ziyaret öncesi, kent genelinde Alevilikle ilgili ihtiyaçların, eksikliklerin tespit edilmesini ve kendilerine sunulmasını istedi. Biz de yaptığımız çalışmaları ve bundan sonra yapmayı planladığımız çalışmalarımızı kendilerine anlattık. Bu konuda yapılacak çalışmaları destekleyeceklerini belirttiler."

Başbakan Davutoğlu'na kent merkezinde 1937 yılında inşa edilen ve 1938 yılında Dersim olayları esnasında askeri karargah olarak kullanılan kışla binasını "Dersim Kent Müzesi"ne dönüştürme projesini anlattıklarını ifade eden Kaymak, şöyle devam etti:

"Nüfusunun büyük çoğunluğu Alevi inancına mensup Tunceli'de, Alevi kimliğini koruyan, tanıtan ve bu kimliklerin kabul edildiğini gösterecek bir müzeye ihtiyaç var. Bu müzenin içinde Alevilik ve semah araştırma merkezi, Alevi deyiş, klam ve Gülbengleri derleme çalışma ofisleri, açık hava sergi ve dinleti alanları, tiyatro, sanatsal etkinlikler ve semah için alanlar, arkeoloji ve etnografya müzesi olacak. Bu proje hayat bulursa kente önemli bir eser kazandıracaktır. Bu yöndeki görüşlerimizi ilettiğimiz Sayın Başbakanımız projenin hayata geçmesi için gerekli 10 milyon liranın aktarılacağını ve projeyi destekleyeceğini söyledi. Bu, tarihle yüzleşmedir, Aleviliği anlamadır, Dersim'i tanımadır. Önemli bir destektir. Proje ilimize şimdiden hayırlı olsun."

"Tüm inanç merkezlerinin sorunlarını çözmek için proje hazırladık"

Vali Kaymak, Ovacık, Nazımiye ve Mazgirt'te yarım kalan cemevlerinin tamamlanması için 650 bin, Tunceli merkezde ve Mazgirt ilçesi Darıkent köyünde Baba Mansur ziyaretgahında cemevi yapımı için de yaklaşık 2 milyon 500 bin liraya ihtiyaç duyulduğunun kendisine iletildiğini belirterek, ödenek aktarılması durumunda cemevlerinin yapılarak ibadete açılacağını söyledi.

Kentte bugüne kadar 6 önemli ziyaret ve türbede çalışma yaptıklarını aktaran Kaymak, "Tüm inanç merkezlerinin sorunlarını çözmek için proje hazırladık, inşallah en kısa zamanda ihtiyacımız olan 11 milyon lira kaynağı bularak çalışma başlatacağız" dedi.

İnanç ve turizm merkezi

Munzur Baba ve Düzgün Baba ziyaretgahlarının Aleviler için en önemli mekanların başında geldiğini ifade eden Vali Kaymak, "Bu iki ziyaretgahın her biri, yıllık ortalama 100 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edilerek kurbanlar kesiliyor. Düzgün Baba ziyaretinin yolunu asfalt yaparak çözüme kavuşturduk. İnşallah Munzur Baba'nın mekanı olan Munzur gözelerini de doğal yapıyı bozmadan modern bir görünüme kavuşturarak vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve rahat bir ortamda ziyarette bulunmasına vesile olacağız" şeklinde konuştu.

Tunceli'nin doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle herkesi büyülediğine işaret eden Kaymak, "Planlanan çalışmaları tamamlamamız durumunda Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Alevi yurttaşlarımızın Dersim'deki bu inanç merkezlerine ulaşımı daha kolay olacaktır. Her yıl bu inanç mekanlarını ziyaret edenlerin sayısının artmasıyla beraber Dersim, önemli bir inanç turizmi merkezi olacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli'ye 23 Kasım'da yaptığı ziyarette, kentteki eski kışlanın müzeye dönüştürüleceğini, ziyaret yerlerinin yollarının yapılacağını, Tunceli Üniversitesi'nin adının "Munzur Üniversitesi" olarak değiştirileceğini açıklamıştı.