ZONGULDAK - Soma'da kurtarma çalışmalarına katılan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibindeki madenciler, Polonya'da düzenlenen "9. Uluslararası Maden Kurtarma" yarışmasında birinci oldu.

Bytom şehrinde 6-12 Eylül'de düzenlenen yarışmaya TTK'dan 13 kişilik ekibin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika, Kanada, Polonya, Vietnam, Çin, Rusya, Slovakya, Romanya, Kolombiya, Kazakistan ve Hindistan'dan 23 ekip yarıştı.

Yarışmada, TTK tahlisiye ekibi, cihaz bakım, onarım ve gaz ölçüm cihazları dalında dünya birincisi oldu.

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı Kaza Kurtarma Başmühendisi Muammer İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 kişilik ekiple Polonya'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına yarıştıklarını söyledi.

Uluslararası Maden Kurtarma yarışmasının iki yılda bir düzenlendiğini ifade eden İnan, şöyle konuştu:

"Ekiplerimiz, göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit, karbondioksit ve metan gazı zehirlenmesi gibi olaylara nasıl müdahale edebilmelerinin yanı sıra haberleşme sistemi konusunda da eğitim alıyor. Tahlisiyecilerin, yanlarında onlar kadar önemli olan cihaz bakım personeli yer alıyor. Cihazları kullanmak kadar onları kullanılabilir ve bakımlı tutmak da önemli bir görevdir. Personelimizi bu amaçla iki yılda bir düzenlenen yarışmalara getiriyoruz. Burada diğer ülkelerdeki tahlisiye ekipleriyle yarışıyorlar. Bu yıl Polonya'da düzenlenen 9. Uluslararası Maden Kurtarma yarışmasında ekibimiz bakım, onarım ve gaz ölçüm cihazları dalında dünya birincisi oldu. Bu bizim ve madenciler için önemli bir başarıdır."

Soma faciasında görev yaptılar

Bir Alman firmasının destekleriyle 1938'te TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan ve şu anda farklı yerlerde 650 kişilik bir ekibe sahip Merkez Tahlisiye İstasyonu, kurtarma, ocak yangını, enkaza girme ve gazla mücadele konularındaki uzmanlığı dolayısıyla Türkiye'deki çok sayıda kamu ve özel maden işletmesine eğitim ve kurtarma hizmeti veriyor.

En az iki yıl yer altında çalışan, soğukkanlı ve tahammül kabiliyetine sahip, her türlü gazlı ortamın oluşturulduğu suni ocakta zorlu eğitimlerden geçirilen tahlisiyeciler, Soma'da yaşanan facianın ilk gününde ocağa girerek diğer ekiplerin koordinasyonu, işçilerin kurtarılması ve cenazelerin çıkartılmasında önemli görev aldı.

Kömür üretimi süresince yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, kazazedeye 1 metrekareyi bulmayan açıklıktan bile ulaşabiliyor.