KAYSERİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) en seçkin birliklerinden 1. Komando Tugayı'nda, envantere yeni giren ve askerler tarafından kullanılmaya başlanan yeni tip botlar ve milli piyade tüfeği ile kullanımda olan silah ve diğer teçhizat basına tanıtıldı.

Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, brifing salonunda düzenlediği toplantıda, yurt içi ve yurt dışında verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirdiklerini ve getirmeye de devam edeceklerini söyledi.

1. Komando Tugay Komutanlığı'nın 1974 yılında Kıbrıs'a paraşütle indirme yaparak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa hava indirme harekatı gerçekleştirdiğini ve hali hazırdaki tek hava indirme yeteneğine sahip birlik olduğunu belirten Aydın, "Tugayımız, Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadele sonucunda göstermiş olduğu başarılar nedeniyle iki üstün cesaret ve feragat madalyasıyla devletimizin takdirine mazhar olmuştur. Tugayımız madalyalarını sancağında taşıyor. Her tugayın sancağında madalya olmaz, olanda da genelde bir tane vardır. Ama bizim sancağımızda iki madalya birden var. Bu da bizim gurur ve onurumuzdur" şeklinde konuştu.

Aydın, brifing salonundaki bilgilendirme toplantısının ardından tugay içerisinde üç bölümden oluşan ve 300 parça eserin bulunduğu müzeyi gezdirdi.

Milli piyade tüfeği kullanılmaya başlandı

Komandoların kullanmaya başladığı yerli üretim olan milli piyade tüfeği MPT-13'ün de tanıtımı yapıldı.

4 kilo 200 gram ağırlığında ve 600 metre tesirli menzili bulunan tüfeğin daha önce kullanılan HK33-E piyade tüfeğine göre 200 metre daha uzun menzili bulunuyor. Test aşamasında olması nedeniyle azami menzili henüz net olarak belirlenemeyen MPT-13'te 7,62 milimetre çapında mermi kullanılıyor. Böylece, HK33-E piyade tüfeğinde kullanılan 5,56 milimetre çapındaki mermiye göre daha gelişmiş mermi kullanımı sağlanıyor.

Yeni nesil botlar Mehmetçik'in ayaklarını üşütmeyecek ve terletmeyecek

Faaliyetler kapsamında Mehmetçik'e dağıtılan ve kullanılmaya başlanılan her türlü hava şartlarına uyumlu yeni tip botlar da tanıtıldı.

Bin 700 askerin kullanmaya başladığı ve özel olarak tasarlanan botlar, Türkiye'nin bitki örtüsüne ve kamuflaj rengine göre belirlenip mevcut üniforma deseniyle uyumlandırılmasıyla dikkat çekiyor.

Sıcak ve soğuk iklim koşullarına uyum sağlayan teknolojiyle üretilen botlar dört mevsim kullanılabiliyor. Nefes alabilir ve su geçirmez gore-tex teknolojisine sahip yeni botlar, suyun içinde 500 bin adım testinden su geçirmeden çıktı. Aynı zamanda ter ve havayı dışarı vererek ayağın kuru kalmasını sağlayan botlar, taban teknolojisi sayesinde kaymaz özelliğe sahip. Yeni botların dış tabanında kullanılan kauçuk, otomobil lastiklerinde kullanılan malzemeyle aynı. Bilek burkulmalarını önleyici topuğa sahip yeni botların iç kalıbı da Türk insanının ayak formuna uygun olacak şekilde tasarlandı. Eski botlara göre 300 gram daha hafif olan botlar, Mehmetçik'e daha fazla hareket kabiliyeti ve hız kazandırıyor.

Eğitimler uygulamalı olarak anlatıldı

Askeri malzeme ve mühimmat tanıtımının ardından komandolara verilen zorlu eğitimler uygulamalı olarak gösterildi. Zaman zaman gerçek mermilerin kullanıldığı gösterilerde, komandolar hedefleri 12'den vurarak göz doldurdu.

İlk olarak dağcılık parkurundaki eğitim alanındaki kulelerin üzerinden halatlara bağlı şekilde inen komandolar, gerçeğini aratmayacak temsili gösteri sundu. Kalça metoduyla kuleden iniş yapan askerler, başarılı bir şekilde yer emniyetini aldı.

Zor arazi koşulları nedeniyle helikopterin iniş yapamadığı durumlarda kullanılan yarasa modelini gösteren Mehmetçikler, tam teçhizatlı şekilde halatlar yardımıyla kuleden vadi tabanına inmeyi başardı. İnişin ardından askerler Türk Bayrağı açarak gösteriyi tamamladı.

Top atışı ve mayın-elyapımı patlayıcı eğitim alanında öğrendiklerini sergileyen komandolar, yol güzergahına gizlenen patlayıcının yerini mayın dedektörüyle tespit ederek bomba imha ekiplerinin etkisiz hale getirmesini sağladı.

Daha sonra bir komando kolunun arazide ilerlemesi ve düşman güçlerle temasa girmesi canlandırıldı. Ağaçlıklar arasından koordineli bir şekilde ilerleyen askerler, vadide gizlenmiş terörist grupları ateş altında tutarak etkisiz hale getirdi. Düşmanın görüşünü engellemek için sis bombaları da kullanıldı. Komando koluna arazide kamufle olmuş 2 keskin nişancı da destek verdi. Operasyon sırasında senaryo gereği yaralanan bir asker, TSK envanterinde bulunan kar motoruyla taşınarak en yakın sağlık kuruluşuna götürüldü.

Buradaki harekatın ardından sızma parkurunda gerçek mermiler ve patlayıcıların kullanıldığı bir ortamda alınan eğitimleri gösteren askerler, üzerilerinden geçen onca gerçek mermiye aldırış etmeden tel örgülerin altından sürünerek geçip buz parçalarıyla dolu suyun içerisine girdi. Mermi yağmurundan kurtulan komandolar, sızma operasyonunu başarıyla gerçekleştirdi.

Son olarak yine gerçek mermiler kullanılarak 200 metre mesafeden piyade tüfeğiyle balon hedefine atış yapıldı. Balonların patlaması sonucu "komando" yazısı oluştu. Askerlerin tek atışta tüm hedefleri vurması büyük beğeni topladı.

Gerçeğini aratmayan eğitim gösteriminin ardından 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, askerleri tek tek tebrik etti.