ÜSKÜP - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından, Makedonya Hakimler Yüksek Kurulu'na teknik donanım desteğinde bulundu.

Teknik donanım malzemelerinin teslimi nedeniyle düzenlenen törene,  Makedonya Hakimler Yüksek Kurulu Başkanı Aleksandra Zafiroska ve üyeleri, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Müsteşarı Sinan Ertay,TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa (BADA) Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Üsküp Ofis Koordinatörü Teoman Tiryaki katıldı. 

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa (BADA) Daire Daire Başkanı Çevik, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin son yıllarda kalkınma yardımlarını azaltmasına rağmen, Türkiye'nin bunları arttırdığını ve dünyada en çok kalkınma yardımı yapan üçüncü ülke olduğunu söyledi.

Çevik, Makedonya adalet sistemindeki karar alma sürecinin hızlanması, kurumun kapasitelerinin artırılması adına bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

TİKA'nın Makedonya'da eğitim, sağlık, kültür ve altyapı gibi alanlarda önemli projeler gerçekleştirdiğini kaydeden Çevik, "Adalet alanında yapılan destek, iki ülke arasında var olan dostluğun gelişmesine daha bir ivme kazandıracaktır. O yüzden kurumun başkanına, üyelerine ve personeline, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağaldıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu tip projelerin bundan sonra da Üsküp ofisimiz kanalıyla devam edeceğini ifade etmek isterim" diye konuştu.

Makedonya Hakimler Yüksek Kurulu Başkanı Aleksandra Zafiroska, TİKA'nın adalet kurumlarının kapasitelerinin geliştirmesi için yaptığı destekten dolayı teşekkürlerini sundu.

TİKA'nın Makedonya yargısına daha önceden Kalkandelen, Gostivar Adliye Mahkemeleri, Anayasa Mahkemesi ve Üsküp Temyiz Mahkemesi'ne de benzer teknik yardımda bulunduğunu hatırlatan Zafirovska, "Bugün de Hakimler Yüksek Kurulu'na yapılan yardımı teslim alıyoruz. Bundan sonraki süreçte kurumlar arası iş birliğimiz ve ülkelerimiz arasındaki dostluğun daha da gelişeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TİKA tarafından temin edilen 25 bilgisayar ve 12 yazıcıdan oluşan teknik ekipman Hakimler Yüksek Kurulu'na teslim edildi.

Makedonya Cumhuriyeti'nde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının teminatı olarak 1992 yılında kurulan Hakimler Yüksek Kurulu, Makedonya’daki Mahkeme Başkanları’nın ve hakimlerin terfi ve tayin işlerini düzenlemektedir.