ORDU 
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yavuz Ünal, "Bölgede saldırıya uğrayan sadece güvenlik güçlerimiz değil. Aslında değerlerimize, tarihimize, her şeyimize saldırı oluyor. Buralarda mabetlerin siper edilmesi, bir şekilde talan edilmesi, yıkılması ve tuzaklanması insanlık adına utanç vesilesidir." dedi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütünün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde camileri de hedef aldığını söyledi.

Başkanlıklarının, özellikle mabetlerdeki tahribatın telafisini en kısa sürede gerçekleştireceğini belirten Ünal, "Yıkılan camilerimizin kentsel dönüşümle, özel çabayla bir an önce yeniden hayata kazandırılması, bunlarla milletimizin ruh bulmasını sağlayacak bir çaba içinde olacağız." diye konuştu.

Bölgede 70'in üzerinde caminin önemli oranda zarar gördüğünü ifade eden Ünal, enkazı dahi kaldırılamayacak boyutta yıkılan camiler olduğunu bildirdi.

Zarar gören camiler arasında kısmen tahrip olanların da bulunduğunu kaydeden Ünal, az hasarlı camilerin ilk etapta tamir edilerek yeniden ibadete açıldığını, tamamen yıkılanların yeniden yapılması gerektiğini, bunun da zaman alacağını vurguladı.

"Tarihi camiler aslına uygun yapılacak"
Tarihi camilerin aslına uygun şekilde yeniden yapılacağını anlatan Ünal, şöyle devam etti:

"Bunların mimarisi ve projesinin yeniden çıkarılması gerekecektir. Hatta o kadar hassasiyet gösterilecek ki tadilat yapıldığı bile belli olmayacak. Tarihi değeri olmayan camilerimiz ise daha kısa sürede yapılacaktır. Birçoğunun da yapımına başlanmıştır. Şükürler olsun, devletimizin bunları yapabilecek gücü ve milletimizin iradesi var. Yine bunları yapabilecek ustalarımız mevcut. İnşallah en hassas şekilde bu camiler yeniden ayağa kaldırılacak."

"Ramazanda saldırılarını sürdürmeleri lanetlenecek bir durum"
Ünal, "Camilerimizin tahrip edilmesi ve Kur'an-ı Kerim'e gösterilen saygısızlık, milletimizin ve ümmetin bu değerlerinin suistimal edilmesi insanlıkla izahı gerçekten zor bir davranıştır. Buralar, bir mabet, bir dinin, bir milletin değeriyse, yapılan mücadelenin en son aracı, en son hedefi olmalıdır. Bu insanlıkla alakalıdır. Burada insanlık değerlerinin yeniden düşünülmesi gerekiyor." dedi.

Terörün her zaman kötü olduğunu vurgulayan Ünal, "Ama bunların ramazanda saldırılarına devam etmesi ayrıca lanetlenecek bir durumdur. Buralarda hiçbir şeyden haberi olmadan masum insanların hedef alınması ise insanlık adına büyük utançtır. İnşallah içinde bulunduğumuz ramazan ayı yeni şeylerin başlangıcı adına bir fırsat olur." değerlendirmesinde bulundu.