VAN

Terör örgütü PKK'nın saldırı için Van'a gönderdiği, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda yakalanan 18 yaşından küçük terörist, 62 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Ağustos 2015'te terör örgütünce kırsal alandan saldırı amacıyla kente gönderilen ve dikkati çekmemek için kendisinden yaşça büyük kişiyle hareket ederken yakalanan M.K. hakkındaki soruşturmayı tamamladı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanığın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kasten öldürmeye teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret", "tehdit", "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu'na muhalefet" suçlarından 62 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Dikkati çekmemek için çocuk yaştaki örgüt mensupları kullanılıyor

Van Emniyet Müdürlüğüne gelen "terör örgütünün kırsal alandaki kamplarından getirilen bir teröristin kent merkezinde polis ya da askeri öldüreceği" şeklindeki ihbar üzerine operasyon düzenlendiği aktarılan iddianamede, Gürpınar ilçesinde 17-18 yaşlarındaki kadın teröristin yakalandığı kaydedildi.

Şüphelinin üzerinden A.A'ya ait nüfus cüzdanı ile suikast ve savunma amacıyla kullanılabilen silah ele geçirildiği ifade edilen iddianamede, şöyle denildi:

"Şüpheli, üzerindeki silahı güvenlik güçlerine doğrultarak öldürmeye teşebbüs etmiştir. Silahı elinden alınan terörist, güvenlik güçlerine 'Hepinizi geberteceğiz, mücadelemizi engelleyemeyeceksiniz' şeklinde hakaret etmiştir. Bu sırada aracı kullanan ve hakkında ayrı soruşturma yürütülen şüpheli İ.G, teröristin kendi kızı olduğunu belirterek, güvenlik güçlerini yanıltmaya ve güvenlik noktasından bu şekilde geçmeye çalışmıştır."

Yakalanınca "kızım" dedi

Savcılık, terör örgütü PKK mensubu M.K'yı aracıyla kırsal alandan getiren İ.G. hakkında da ayrı soruşturma yürüttü. İ.G. ile ilgili iddianamede, sanığın yakalandığında aracındaki terör örgütü mensubunu güvenlik güçlerine "kızım" diye tanıttığı vurgulandı.

"Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "görev yaptırmamak için direnme" suçlarından 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan İ.G'nin, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor.