DİYARBAKIR - Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi oldukları iddiasıyla 16 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet, 8 sanık hakkında da 13 yıldan 41 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yaşları 19 ile 30 arasında değişen 22'si tutuklu 24 sanık hakkında hazırlanan 427 sayfalık iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin, örgütün 24 Şubat 2013'te kuruluşunu ilan etmesinin ardından kentte güvenlik güçlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, vatandaşlara ait iş yerleri ve araçlarına yönelik molotofkokteylli, havai fişekli, el yapımı basınç ve parça tesirli bombalarla saldırdıkları bildirildi.

Gizli tanıklar Dolunay-2014, Diriliş-2015, Kahraman-2015, Meltem-2015, Ilgaz-2015 ve Selin-2015 ve Gölbaşı-2015'in, YDG-H üyelerinin uyuşturucu kullandığı ve sattığı gerekçesiyle Mehmet Akbaba'yı öldürdüğüne ilişkin ifadelerinin yer aldığı iddianamede, üyelerin Kobani bahanesiyle 6-7 Ekim'de düzenlenen eylemlerde Ziya Gökalp Müzesini yakıp yağmaladıkları vurgulandı.

Müzeden çalınan bazı eserleri sattılar 

Bu saldırıya ilişkin gizli tanıkların ifadelerine yer verilen iddianamede, çalınan bazı eserlerin İstanbul'dan gelen birine tutuklu sanık Ahmet Eliçin tarafından 80 bin liraya satıldığı kaydedildi.

İddianamede, örgüt mensuplarının Ziya Gökalp Müzesinin yakılıp yağmalanmasını terör örgütünün ideolojisi doğrultusunda gerçekleştirdiği ve eyleme çok sayıda YDG-H mensubunun katıldığı belirtildi.

YDG-H üyelerinin sözde "uyuşturucu ve kumar operasyonu" adı altında bazı eylemler yaptıkları aktarılan iddianamede, eylemlerin sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıldığının tespit edildiği bilgisine yer verildi.

"Düğün, maç, nişan ve parti" şifrelerini kullanmışlar

İddianamede, YDG-H üyelerinin teknik takibe takılmamak amacıyla eylemler için "düğün, maç, nişan ve parti", eylemlerde kullanılacak malzemeler için de "kola, çikolata, gelinlik, domates, şeker, emanet, demir ve pasta" şifreleriyle haberleştiklerinin belirlendiği bildirildi.

Şüphelilerin, teknik takibe alınma endişesiyle üstü kapalı görüştüklerinin aktarıldığı iddianamede, görüşmelerde geçen "emanet" konusunun eylemlerde kullanılacak silahlar olduğunun değerlendirildiği ifade edildi.

YDG-H üyeleri arasında sorumlu düzeyde faaliyet yürüten bazı şüphelilerin aralarında yaptıkları telefon görüşmelerine de yer verilen iddianamede, Sur ilçesinde bulunan Yoğurt Pazarı esnafından sözde "vergilendirme" adı altında terör örgütü için para toplandığına işaret edildi.

İstenen cezalar

İddianamede, tutuklu sanıklar Veysel A, Recep E, Aziz D, Süleyman E, Şiyar S, Veysi D, Ahmet E, Murat E, Süleyman A, Hebun M, Mehmet Ç, Vehbi O, Mehmet Can E, Yunus E, Emre Fırat T. ve Süleyman K. hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar Eyüp T,  Mahsun D, Hüseyin B, Fuat Ö, Mehmet Ali A, Mehmet O, tutuksuz sanık Mizgin K, ile Şeyhmus Ç. hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "görevi yaptırmamak için direnme", "konut dokunulmazlığını ihlal etme", "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma, taşıma ve bulundurma", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" ve "korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme" ve "hırsızlık" suçlarından 13 yıldan 41 yıla kadar hapis cezası isteniyor.