Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 30 yılı aşkın süredir saldırı düzenleyen terör örgütü PKK, özellikle 7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimler sonrası eylemlerini şehirler ve kırsalda artırdı.

Güvenlik güçlerinin yanı sıra sivillere yönelik de saldırılar gerçekleştiren teröristler yollara el yapımı patlayıcı tuzakladı, yol kesip vatandaşları kaçırdı, tehdit ve baskılara rağmen bölgelerinde çalışmayı sürdüren doktor, öğretmen ve işçi başta olmak üzere farklı mesleklerden insanların canına kastetti.

Başarılı operasyonlar sonucu büyük darbe vurulan terör örgütü PKK, baskı kurarak varlığını korumak için sivilleri hedef almaya devam ediyor.

Şehirler ve kırsalda gerçekleştirdiği kanlı saldırılarda, aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu binlerce kişiyi katleden teröristler son hain eylemi Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenledi.

Ülkede 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde AK Parti Doğubayazıt İlçe Teşkilatı tarafından sandık müşahidi olarak görevlendirilen ve yaşadığı Çiftlik köyüne bağlı Türkmen köyünde bakkallık yapan Mevlüt Bengi'nin cesedi 26 Haziran günü elektrik direğine bağlı bulundu.

Başından silahla vurularak öldürülen Bengi'nin cesedinin yanında terör örgütü PKK mensuplarınca "2015 yılından beri devletin ajanlığını yaptığı için öldürülmüştür" yazılı not bulundu.

PKK'nın sivillere yönelik hain saldırılarından bazıları

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, terör örgütü PKK'nın son yıllarda sivilleri hedef alan saldırılarından bazıları şöyle:

PKK'lı teröristler devlete karşı ilk silahlı saldırıyı 15 Ağustos 1984'te Hakkari'ye bağlı Eruh ve Şemdinli'de düzenledi.

Bir askerin şehit olduğu, 9 asker ve 3 sivilin yaralandığı saldırının ardından terör örgütünün 22 Ocak 1987'de Şırnak'a bağlı Ortabağ köyünde düğün evine gerçekleştirdiği bombalı eylemde de 2'si çocuk, 4'ü kadın 8 kişi katledildi.

Eli kanlı örgüt, bir gün sonra ise Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Gündükörte mezrasında 2'si bebek, 5'i çocuk 10 kişiyi öldürdü, 10 kişiyi de yaraladı.

PKK'lı teröristlerin çocukları hedef aldığı bir diğer kanlı saldırı 7 Mart 1987'de düzenlendi. Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Açıkyol köyüne saldıran bölücü örgüt, 6'sı çocuk 8 kişiyi kurşuna dizerek katliamlarına devam eti. PKK'lı teröristler, Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Pınarcık köyüne düzenledikleri baskında o güne dek görülmemiş bir vahşete imza attı. 16'sı çocuk, 6'sı kadın 30 kişi hunharca katledildi.

Hamile kadınlar, 3 günlük bebeklere dahi acımadılar

Kürtler arasında korku salarak bölgede alan kapmaya çalışan örgüt, kendisine karşı duranları öldürmekten geri durmadı. 1987, PKK'nın katliamlarıyla anılan bir yıl olarak tarihe geçti. 8 Temmuz 1987'de Midyat'ın Haraberk mezrasına saldıran teröristler aynı aileden 7'si çocuk, 2'si kadın 9 kişiyi katletti.

Aynı saatlerde bir başka grup da Peçenek köyünü basarak, 16 kişiyi kurşuna dizdi. Şırnak'ın Çiftekavak mezrasını da basan PKK'lılar, 2'si hamile 5'i kadın, 4'ü çocuk 11 kişiyi katletti. Bu olayın acısı tazeliğini korurken yine Şırnak'a saldıran teröristler, Çobandere mezrasında 10 Ekim'de çoğu yaşlı, kadın ve çocuk 13 kişiyi acımasızca öldürdü, 9 kişiyi yaraladı.

Örgüt 18 Ağustos 1987'de Eruh'u hedef seçerek, Milan mezrasında aralarında 3 ve 6 günlük bebeklerin de bulunduğu 25 sivili acımasızca öldürdü. Nusaybin'e bağlı Behmenin mezrasında 9 Mayıs 1987'de aynı aileden 8'i çocuk, 2'si kadın 11 kişiyi öldüren PKK, kanlı yüzünü bir kez daha gösterdi.

PKK'lı teröristler 28 Mart 1988'de Şırnak'ın Yağızoymak köyünde 9 çobanı boğarak katletti. Örgüt, öldürdüğü çobanların köy korucusu olduklarını iddia etti. Aynı yıl Dargeçit'e bağlı Sümer köyünü basan teröristler, bu sefer 3 öğretmeni katletti, birini de yaraladı.

Katliamların doruk yaptığı yıllar: 1990'lar

Silahlı terör örgütü PKK, 1990 ve sonraki yıllarda da güvenlik gücü-sivil ayrımı yapmadan katliamlarına devam etti. 21 Mart 1990'da Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde yol kesen teröristler, 9 mühendis ve bir işçiyi kurşuna dizdi. Aynı yıl Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli köyündeki korucu evlerine saldıran teröristler, 12'si çocuk, 7'si kadın ve 4'ü korucu 27 kişiyi katletti.

Sivil katliamlarını metropollere de taşıyan örgüt, 25 Aralık 1991'de Bakırköy'deki Çetinkaya mağazasına molotofkokteyli attı. Çıkan yangında, 7'si kadın, biri çocuk 11 kişi hayatını kaybetti. Tarihler 14 Temmuz 1991'i gösterdiğinde, Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ve Pazarcık ilçelerinde köyleri basan PKK'lı teröristler, yine kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 9 kişiyi öldürdü.

Midyat'ta 1991 yılında sivilleri taşıyan araçlara saldıran örgüt, 19 sivili hunharca katletti. Şırnak'a bağlı Dumanlı köyünü 23 Mayıs 1992'de basan PKK'lılar, 2'si çocuk, 2'si kadın 4 kişiyi öldürdü, 2 kişiyi de ağır yaraladı.

Bir köyde 30 kişi katledildi

PKK'lı teröristler yüz kişilik grupla 1 Ekim 1992'de Bitlis'e bağlı Cevizdalı köyünü bastı. Korucuların silahlarını bırakmalarını isteyen örgüt mensupları, karşılığında çocuk ve kadınlara zarar vermeyeceklerini köyün ileri gelenlerine iletti. Bunun üzerine köy korucuları silahlarını bıraktı ancak sözünde durmayan kanlı örgüt, kadın ve çocukların da arlarında bulunduğu 30 kişiyi öldürdü.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Seki köyünde yine köy korucusu evini basan PKK'lılar, 10 kişiyi katletti. 22 Haziran 1992'deki saldırıda öldürülenlerin arasında bir aylık bebek vardı.

Teröristler, 11 Haziran 1992'de Tatvan'da durdurdukları minibüsteki 13 kişiyi kurşuna dizdi. Din düşmanlığıyla bilinen örgüt, 27 Haziran 1992'de Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç köyü camini bastı, 10 kişiyi öldürdü. Aynı yıl Diyarbakır'ın Hani ilçesini de kana bulayan örgüt, 4'ü çocuk, 4'ü kadın 12 kişiyi katletti, 3 kişiyi de yaraladı.

Üniformasız 33 asker şehit edildi

Tarihler 24 Mayıs 1993'ü gösterdiğinde katliam haberi bu kez Bingöl'den geldi. Bingöl-Elazığ karayolunda yol kesen silahlı terör örgütü, usta birliklerine giden üniformasız askerlerin bulunduğu otobüsleri durdurdu ve 33 silahsız askeri şehit etti. Ülkeyi yasa boğan bu saldırı tazeliğini korurken, 30 Haziran 1993'te Mardin'e bağlı Hamzabey mezrasına saldıran teröristler, 7 sivili katletti.

Aradan geçen yıllara rağmen unutulması mümkün olmayan bir katliam haberi de 5 Temmuz 1993'te Erzincan Başbağlar köyünden geldi. Akşam saatlerinde köyü basan örgüt, 33 vatandaşı kurşuna dizdikten sonra köyü ateşe verdi.

O yıl katliamlarına devam eden kanlı örgüt, Van'a bağlı Sündüz Yaylası'nda 14'ü çocuk 24 kişiyi öldürdü. Siirt'e bağlı Derince köyünde de 20 kişiyi öldüren 7 kişiyi de yaralayan PKK'lılar, Siirt'e bağlı köylere peş peşe yaptıkları baskınlarla 33 kişiyi katletti. Hayatını kaybedenler arasında 9 aylık Gülcan bebek de vardı.

Bitlis'e bağlı Yolalan beldesinde 25 Ekim 1993'te kanlı yüzünü gösteren teröristler, 4 öğretmen ile 2 yaşındaki bir kız çocuğunu katletti.

Başbağlar'da 33 sivili öldürdüler

Aradan geçen yıllara rağmen unutulması mümkün olmayan bir katliam haberi de 5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Başbağlar köyünden geldi. Akşam saatlerinde köyü basan eli kanlı örgüt, 33 vatandaşı kurşuna dizdikten sonra köyü ateşe verdi.

Türkiye 1994 yılının ilk gününe, Elazığ ve Mardin'den gelen katliam haberleriyle uyandı.

Elazığ'ın Maden ilçesinde yolcu otobüsünü durduran PKK'lılar, 8 kişiyi kurşuna dizdi. Aynı gün Mardin'e bağlı Ormancık ve Akyürek köylerine saldıran teröristler, 11'i çocuk 21 kişiyi katletti.

Tunceli'nin Mazgirt ilçesindeki Darıkent beldesinde 11 Eylül 1994'te 6 öğretmen teröristlerce kurşuna dizildi. Bu olaydan bir ay sonra Erzurum'un Katranlı ve Taşkesen köylerinde görev yapan 5 öğretmeni kaçıran PKK'lılar, öğretmenlerden 4'ünü öldürdü.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Hamzalı köyüne 1995'in ilk günü gelen teröristler, çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında bulunduğu 20 kişiyi katletti.

Öğretmenleri katlettiler

Tunceli'ye bağlı Darıkent beldesinde görevli 6 öğretmen 11 Eylül 1994'te teröristler tarafından kurşuna dizildi.

Bu olaydan bir ay sonra Erzurum'un Katranlı ve Taşkesen köylerinde görev yapan 5 öğretmeni kaçıran PKK'lılar dördünü katletti.

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Atabinen mezrasını 24 Temmuz 1995'te basan teröristler, köylülerin direnişiyle karşılaştı. Bunun üzerine evlere roketlerle saldıran örgüt militanları, yedisi kadın ve çocuk, 12 kişiyi öldürdü, 13 kişiyi de yaraladı.

Hatay'ın Samandağ ilçesindeki maden ocağını 5 Eylül'de basan PKK'lılar, 9 madenciyi kurşuna dizdi, bir madenci bu olaydan yaralı kurtuldu. Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Hamzalı köyünü basan örgüt, çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında bulunduğu 20 kişiyi katletti.

2000'lere doğru şehir merkezleri hedefte

Kırsalda güvenlik güçleri karşısında ağır kayıplar veren kanlı örgüt, 2000'li yıllarda toplumda korku ve panik havası yaratmak için şehir merkezlerine yöneldi. Canlı bomba ve tuzaklarla bu kez şehir merkezlerindeki sivilleri hedef almaya başlayan örgüt, 9 Temmuz 1998'de İstanbul'un en kalabalık mekanlarından Mısır Çarşısına saldırdı. Patlamada 7 kişi öldü, 121 kişi yaralandı.

Ankara da terör örgütünün hedefleri arasına girdi. Anafartalar Çarşısı'na 22 Mayıs 2007'de düzenlenen bombalı intihar saldırısında 9 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. 27 Temmuz 2008'de ise İstanbul Güngören'de PKK'lıların bıraktığı 2 bombanın on dakika arayla patlaması sonucu 5'i çocuk 18 kişi yaşamını yitirdi, 154 kişi yaralandı.

Halkalı'da 22 Haziran 2010'da askeri servise bombalı saldırı düzenleyen teröristler, biri lise öğrencisi, 4'ü asker 5 kişinin yaşamına son verdi. 31 Ekim 2010'da Taksim Meydanı'nda çevik kuvvet noktasına düzenlenen canlı bomba saldırısında, 15'i polis, 17'si sivil 32 kişi yaralandı.

Teröristler, 20 Eylül 2011'de yine Ankara'yı kana buladı. Kızılay Kumrular Caddesinde meydana gelen patlamada 3 kişi öldü, 34 kişi yaralandı.

İzmir Menemen'e bağlı Maltepe köyünde üç köylü tarlalarında öldüren teröristler, olaydan iki gün sonra Foça'da askeri servise bombalı saldırı düzenlendi. 7 Ağustos 2012'e yapılan saldırıda 2 asker şehit oldu, sivillerin de aralarında olduğu 25 kişi yaralandı.

Dershane önündeki bombalı saldırı unutulmadı

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki dershanenin önünde 3 Ocak 2008'de PKK'lı teröristlerce askeri servis aracına yönelik bombalı saldırıda 6'sı dershane öğrencisi 7 kişinin yaşamını yitirmesi hafızalardan silinmedi. 7 eve ateş düşüren hain saldırıda 73 kişi yaralandı.

Hayallerini de yaktılar

İstanbul'un Bağcılar ilçesinde 8 Kasım 2009'da belediye otobüsüne terör örgütü mensuplarınca molotofkokteyli atıldı. Saldırıda, evine giden 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Serap Eser, otobüste çıkan yangın sonucu alevlerin arasında kaldı. Genç kız yaklaşık bir ay tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti.

Hakkari'de de 16 Eylül 2010'da Durankaya beldesi ile Geçitli köyü arasındaki yolda teröristlerin döşediği mayının sivilleri taşıyan minibüsün geçişi sırasında infilak etmesi sonucu aralarında 2 yaşındaki Nurullah Umut Çiftçi ve 11 aylık Zeynep Kurt'un da bulunduğu 9 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi yaralandı.

Sivillerin bulunduğu araçlara ateş açtılar

PKK'lı teröristler, 20 Eylül 2011'de 6 genç kızı hedef aldı. Zeynep Evin, arkadaşlarıyla otomobille gezerken teröristler araca ateş açtı. Otomobilde bulunan genç kızlardan 4'ü hayatını kaybetti, 2'si yaralandı.

Batman'da 26 Eylül 2011'de terör örgütü mensupları bir aracı gasbetti. "Dur" ihtarına uymayan 3 terörist, polise ateş açtı. Rastgele ateş açarak kaçmaya çalışan terör örgütü mensupları, hac yolculuğuna hazırlanan anne ve babasını ziyaretten dönen Talat Doru ve ailesinin bulunduğu araca da ateş etti. Olayda 4 çocuk annesi ve 8 aylık hamile Mizgin Doru (31) ile kızı Sultan Doru (4) yaşamını yitirdi. Talat ve Mizgin Doru'nun 4 kızı vardı ancak bir de erkek bebek istiyorlardı. Anne karnındaki erkek bebek, olay sonrasında sezaryenle kurtarıldı ancak hastanede bir gün yaşayabildi. Baba Doru ile bir kızı da saldırıda ağır yaralandı.

Kurban eti dağıtan çocukları katlettiler

HDP Merkez Yürütme Kurulunca, 6 Ekim 2014'te yapılan açıklamanın ardından çıkan 6-7 Ekim olaylarında 2 polis memuru şehit düştü, 31 kişi hayatını kaybetti, 221 sivil ve 139 polis yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında Kurban Bayramı'nın 4. gününde ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtırken 2 arkadaşıyla katledilen 16 yaşındaki Yasin Börü de bulunuyordu.

Sebze almak için evden çıktı, hayatını kaybetti

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 30 Ağustos 2015'te evinden sebze almak için çıkan 6. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Fırat Simpil, terör örgütü PKK mensuplarınca yola yerleştirilen patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Bismil ilçesinde 28 Eylül 2015'te teröristlerin polis aracına düzenlediği saldırıda roketatar mermisinin isabet ettiği evde bulunan 9 yaşındaki Elif Şimşek öldü.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 12 Eylül 2015'te terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması mensuplarınca poşet içinde bir evin damına bırakılan patlayıcının ellerinde infilak etmesi sonucu 2 çocuk ağır yaralandı. Kızıltepe Devlet Hastanesine kaldırılan çocuklardan 9 yaşındaki Tahsin Uray, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Anne karnındaki bebeğin canına kastettiler

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 13 Ocak 2016'da İlçe Emniyet Amirliği ve lojmanına teröristlerce bomba yüklü araçla gerçekleştirilen, bir polis memurunun şehit olduğu, biri 5 aylık bebek biri 4 ve diğeri 12 yaşında 3'ü çocuk 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 39 kişi yaralandı.

Kızılay Güvenpark yakınlarında 13 Mart 2016'da PKK'lı teröristlerce düzenlenen, 36 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıda yaralananlar arasında bulunan 6 aylık hamile Songül Yılmaz'ın karnındaki bebek, terör saldırılarının en küçük kurbanlarından oldu.

Aynı aileden 5 kişi yaşamını yitirdi

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde 10 Ağustos 2016'da polis servis aracına PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda anne, 2 kızı ve 2 torunu hayatını kaybetti, 5'i polis 12 kişi yaralandı.

Eli kanlı örgüt, kaymakamı şehit etti

Mardin'deki Derik Kaymakamlığında 10 Kasım 2016'da PKK'lı teröristlerce el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda, İçişleri Bakanlığınca belediye başkan vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk şehit düştü.

36 çocuğu yetim bırakan Dürümlü katliamı

Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu 12 Mayıs 2017 gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lı teröristler ile durumlarından şüphelenen köylüler arasında münakaşa yaşandı. Vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine kamyonla Dürümlü'ye harekete geçen ve köylülerce takibe alındıklarını fark eden teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu mezra girişinde infilak ettirdi.

Patlamada 16 kişi yaşamını yitirdi, 23 kişi yaralandı. Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedildi, olay yerinde 20 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde çukur oluştu. Terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı 36 çocuğun yetim, 8 kadının da dul kalmasına neden oldu.

Eğitimcileri hedef alan saldırılar

Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik PKK'lı teröristlerce düzenlenen silahlı saldırıda karne dağıtım töreninin ardından evine giden müzik öğretmeni 22 yaşındaki Şenay Aybüke Yalçın ağır yaralandı. Yalçın, kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesinde şehit oldu.

Teröristler, 16 Haziran 2017 günü de sınıf öğretmeni olarak görev yaptığı Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çiftçibaşı köyünden memleketi Gümüşhane'ye giden Necmettin Yılmaz'ı otomobilini kurşunladıktan sonra kaçırdı. Tunceli'de 12 Temmuz 2017'de Pülümür Çayı'nın kenarında bulunan erkek cesedinin DNA incelemesi sonucu Yılmaz'a ait olduğu belirlendi.

Yol yapımında görevli işçilere saldırı

Şırnak-Van karayolu inşaatında çalışan işçilerin kaldığı şantiyeye 2 Temmuz 2017'de PKK'lı teröristlerce düzenlenen silahlı saldırıda bir işçi yaşamını yitirdi, bir işçi yaralandı.

PKK'lı teröristler, 3 Temmuz 2017'de de Uludere ilçesinin Ortasu Beyaztepe mevkisinde yol çalışması yapan işçilere saldırdı. Saldırıda 2 işçi hayatını kaybetti, yaralanan 4 işçi hastaneye kaldırıldı.

Eren Bülbül'ü şehit ettiler

Eli kanlı teröristler, Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında 11 Ağustos 2017'de evden erzak çalan örgüt mensuplarının yerini güvenlik güçlerine gösteren 16 yaşındaki Eren Bülbül ile Jandarma Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik'i şehit etti. Saldırıda bir güvenlik görevlisi yaralandı.