İSTANBUL

TCDD, Marmaray'da kumanda merkezinin ve elektronik sistemlerin yetersizliği iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi.

TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, bugün yolcu kabulüne başlanan Marmaray'da olağanüstü ilgi ve yolcu yoğunluğu yaşandığı belirtildi. Trene ilk kez binen yolcuların "Acil durum" butonlarına basmaları sonucu zaman zaman tren durmaları yaşandığı ifade edilen açıklamada, bu durumun trenlerin zamanında duruş ve kalkışlarında aksamalara neden olduğu kaydedildi.

Benzer konularda defalarca simülasyonları yapılan acil durum senaryolarının uygulandığı belirtilen açıklamada, "Marmaray personeli her türlü duruma karşı eğitimli olup uygulanan senaryolarda herhangi bir güvenlik riski bulunmamaktadır" denildi.

Bazı internet sitelerinde yer alan iddialara da değinilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sabah kısa süreli enerji kesintisi olmuş, ancak bu kesinti seferleri aksatmamıştır, Elektrik kesintisi trenin peron başına yakın olduğu anda yaşanmıştır. Tünel içerisinde 150 metre aralıklarla mavi ışıklı acil durum geçişleri bulunmaktadır. Benzer olayların tünel içerisinde yaşanma durumunda yolcularımız diğer yoldaki trene alınabilecektir. Bugün böyle bir olay yaşanmamıştır.

Kumanda merkezi, şu anda faaliyet gösteren 5 istasyondaki her türlü elektronik sistemleri kontrol edecek şekilde kurulmuştur. Dolayısıyla kumanda merkezinin ve elektronik sistemlerin yetersizliği iddiaları gerçek dışıdır."

Yolcu yoğunluğunun beklenilen üzerinde olması nedeniyle yoğunluğu artırmamak için Sirkeci İstasyonu'nda trenlerin durmadığı ifade edilen açıklamada, Kazlıçeşme ve Haydarpaşa istasyonlarında 9500'lük 2 lokomotif ve 2 acil müdahale aracının hazır bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, yolculardan yoğunluğu dikkate alarak sürekli git-gel yapmamaları, ihtiyaçları ölçüsünde Marmaray'ı kullanmaları istendi.

Yolcularımız memnun

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, dün hizmete giren Marmaray'da şu ana kadar herhangi bir aksaklık yaşanmadığını belirterek, "Yolcularımız da durumdan memnun. Şu anda beklediğimizin iki katı yolcu var" dedi.

Karaman, Asya ile Avrupa'yı deniz altından tünelle bağlayan ve dün düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirilen "Asrın Projesi" Marmaray'ın Üsküdar İstasyonu'nda incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmaray'da şu anda büyük bir yoğunluğun olduğunu ifade eden Karaman, bunun seyahatlerin ücretsiz yapılmasından kaynaklandığını kaydetti.

Marmaray ücretsiz olduğu için yolcu sayısını tam olarak belirleyemediklerini anlatan Karaman, "Vatandaşlar sadece bir yöne gitmiyor. Şu anda hem gidiyor hem geliyor. Belki de vatandaş bıkıncaya kadar bu böyle devam edecek" diye konuştu. 

Olası bir aksaklığın yaşanmaması için tüm ekibin görev başında olduğunu vurgulayan Karaman, Marmaray Projesi'nin başından bu yana hiç kimsenin burnunun kanamamasından gurur duyduklarını söyledi. 

Karaman, bundan sonra da kimsenin olumsuz bir şey yaşamasını istemediklerini belirterek, bu nedenle uyarı anonslarıyla halkın kolaylıkla seyahat etmesini sağladıklarını anlattı. 

TCDD Genel Müdürü Karaman, çok yoğun olduğu için kontrol altına almak için istasyonda iki kapıyı kapatmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Sirkeci'de durursa yoğunluk artacak

Bütün kapılar açık olunca kontrol sağlayamadıklarını aktaran Karaman, şöyle konuştu:

"İki kapıdan gelen yolcuları almaya devam edeceğiz. Ancak yoğunluk devam ederse bazı kısıtlamalar yapabiliriz. Çünkü tren sayısını şu anda artırmamızın imkanı yok. Sirkeci durağı biraz spekülasyonlara neden olan şey. Sirkeci'yi şu anda pas geçiyoruz. Eğer orada da durursa yoğunluk daha da artacak. Şu anda bir aksaklık yok. Yolcularımız da durumdan memnun. Şu anda beklediğimizin iki katı yolcu var. Biletli yolcu olarak hesap etmiştik, şimdi biletsiz biniliyor. Ama demiryolları olarak buna hızlı trenden alışığız. Bedava yolcu alımı sırasında yaşanan sıkıntıları biliyoruz. Onun için çözümü kolay oluyor. Vatandaşımızın ilgisi bizi aynı zamanda mutlu ediyor. Biz bile bu kadar yıl üzerinde çalışmamıza rağmen açılış sırasında heyecanlandık. Vatandaşların sahiplenmesi bizi mutlu ediyor."