İSTANBUL

TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Mimar ve Mühendisler Grubu'nun (MMG) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, TCDD’nin yeniden yapılandırılarak daha etkin ve verimli hale getirilmesi çalışmaları kapsamında, 2004-2014 yılları arasında yılda ortalama 175 kilometre olmak üzere toplam bin 759 kilometre demiryolu yapıldığını söyledi.

2023'te toplam 1 milyar yolcu ile 76 milyon ton yük taşımayı hedeflediklerini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"2023'e kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı demiryolu, 8 bin 500 kilometre hızlı demiryolu ve 1000 kilometre konvansiyonel demiryolu inşa etmek suretiyle 13 bin kilometre demiryolu yaparak toplam 25 bin kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşılması planlanıyor. Ayrıca demiryolu payını yolcu taşımalarında yüzde 10 ve yük taşımalarında yüzde15'e çıkarma, Milli Demiryolu sanayisi ile AR-GE'sini desteklenme ve her türlü demiryolu teknolojisinin geliştirilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.

Milli demiryolu sanayisinin oluşturulması için de ciddi adımlar atıldığını aktaran Yıldız, artık yüksek hızlı tren ray, makas ve traversisinin Türkiye'de üretilir hale geldiğini kaydetti.