TBMM - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve komisyondan 1'er uzmanın yer alacağı heyet, yarın Almanya'nın Stutgart şehrine gidecek.
 
Heyet, Başkonsolos M. Türker Arı'nın heyet onuruna vereceği yemeğe katılacak, 10 Mart günü meydana gelen Backnang yangınında hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının hazır bulunacağı toplantıya katılacak. Heyet, 15 Nisan Pazartesi günü çocuğuna Gençlik Dairesi tarafından el konulan Yasemin Tataş ve avukatı Nurcan Aydın ile biraraya gelecek.

NSU davası

17 Nisan günü Münih'e geçecek olan heyet, NSU davasının görüleceği Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne gidecek. Başkan Dr. Karl Huber tarafından karşılanacak olan heyet, Bavyera Eyalet Meclisi'nde "NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu" Başkanı Franz Schindler ve komisyon üyeleri ile görüşecek. Heyet, başkonsolosluk konutunda STK temsilcileri, basın mensupları ve ailelerle biraraya gelecek.

Heyet, 18 Nisan günü geçeceği Berlin'de Federal Parlamento Neo Nazi Araştırma Komisyonu oturumuna katılacak; 19 Nisan Cuma günü de Neukölln Gençlik Dairesi ve Berlin Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sigrid Klebba ile görüşecek, çocukları koruma altına alınan ailelerle buluşacak.

Davayı izleyeceğiz

Komisyon Başkanı Üstün, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Almanya'da aşırı sağcı terör örgütü "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) davasına katılacaklarını da belirterek şunları söyledi:

"Orada Alman parlamenterlerle birlikte kamuoyuna ortak bir mesaj vermek istiyoruz. Ayrıca mağdur ailelere destek olacağız. Mahkeme Başkanı ile görüşmemiz olacak. Elbette duruşmayı izlemek istiyoruz, bu konuda engel çıkaracaklarını tahmin etmiyorum, bu zamana kadar da aksi yönde bir bilgi bize gelmedi.

Mahkeme heyetinin, olayın uluslararası boyutu olduğunu görerek daha geniş bir salon ayarlamak suretiyle konunun bu yönüyle değil de esası yönüyle tartışılmasını sağlayabilirdi. Bu belki şimdi yapılamadı ama inşallah bundan sonraki yargılamalarda bu tedbirler alınır ve işin özü konuşulur; ırkçılık, cinayetler, ailelerin mağduriyeti gündeme gelir. Davanın bu yönüyle gündeme gelmesini istiyoruz."