İSTANBUL

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nün Taksim'de kutlanması tartışmalarına ilişkin, "Bu alan zaten güvenlikli olsa, insanların oraya çıkmasına müsaade ederdik. Güvenliklerini sağlamak için de bu alana çıkışlarını elbetteki engellememiz gerekecek" dedi.

Çırağan Sarayı'nda UNESCO Uluslararası Caz Günü etkinliği dolayısıyla verilen resepsiyona katılan Vali Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nde kutlamaların Taksim'de yapılması taleplerine değinerek, Taksim'de 24 bin metrekarelik alanın 12 bin metrekaresinde inşaat çalışmaları olduğunu hatırlattı.

1 Mayıs'ta yoğun şekilde kullanılan Halaskargazi Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı üzerinde yayalaştırma çalışmaları yapıldığına dikkati çeken Mutlu, bu koşullarda "1 Mayıs'ı burada kutlayacağız" demenin yanlış olduğunu belirtti.

Vali Mutlu, "Ben 1 Mayıs'ın, özellikle bir emek günü olarak, barış ve özgürlük içinde kutlanabilmesi için Kazlıçeşme'de yapılması için sendika temsilcilerimize bu yönde telkinlerde, tavsiyelerde bulundum. 1 Mayıs'ta çelenklerin konulması, Kazancı Yokuşu'nda 1977 yılındaki acı olayın anılması konusunda da yardımlaşmamızı da kendilerine sundum. Buna rağmen yüzbinlerce insanla meydana çıkıp, uçurumun kenarında bir bayram kutlaması yapacağız diyerek insanları sıkıntılı bir ortama çekmeleri ve davet etmelerini fevkalade acı ve aklıselim dışında bir değerlendirme olarak görüyorum" diye konuştu.

Vatandaşlardan 1 Mayıs kutlamasını Kazlıçeşme'de yapmaları konusundaki tavsiyelerine kulak vermelerini isteyen Mutlu, şunları kaydetti:

"Biz insanlarımızın güvenliğini sağlayacağız. Bu alan zaten güvenlikli olsa, insanların oraya çıkmasına müsaade ederdik. Güvenliklerini sağlamak için de bu alana çıkışlarını elbetteki engellememiz gerekecek. Bunun tedbirlerini alacağız. Kendilerine bu yönde şayet yine de Taksim Meydanı'na çıkmak isteyenler olursa izah edilecek, 'Çıkılmasın güvenlik endişesi, sıkıntısı var' denilecek. Dolayısıyla çıkışlarına müsaade etmeyeceğiz."