İSTANBUL 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Gezi Parkı'nın açıldığını belirterek, ''7'den 70'e, yani İstanbullular'ın tamamına ait olan bir parkın İstanbullularla buluşma vaktidir. Dolayısıyla bundan sonra halkımızı, insanlarımızı, çocuklarımızı, yaşlılarımızı, ailelerimizi birlikte gezmek üzere buraya davet ediyoruz" dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Gezi Parkı'nda incelemede bulunan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,, burada Büyükşehir Belediyesi tarafından son düzenlemelerin yapıldığını söyledi. 

Düzenlemeyi yerinde görmek amacıyla inceleme gezisi yaptıklarını anlatan Mutlu,  çalımalarla parkın, halkın ziyaret etmesi noktasında mükemmel hale getirildiğini gördüklerini kaydetti.

Vali Mutlu, şöyle devam etti: 

''Bu nedenle öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine gerçekten yürekten teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Ağaçlarla, çiçeklerle, fıskiyelerle süslü böylesine güzel bir mekan. Adeta zaten kendisi bir cennetten köşe. İstanbulumuz'a da yeni bir cennet köşe kazandırılmış intibasını veriyor.'' 

Bu parkın halk tarafından gezilmesini, ziyaret edilmesini istediklerini kaydeden Mutlu, buranın halk tarafından da çok beğenileceğini ümit ettiklerini söyledi. 

''Yapmış olduğumuz geziyle de tüm çalışmaların tamamlandığını gördük. Artık bir eksiği yok'' diyen Mutlu, zaman içinde görülebilecek bir takım eksikliklerin de Büyükşehir Belediyesi ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince hızla giderilerek sürekli kullanımına hazır hale getirileceğini belirtti.

Mutlu, İstanbul'un bu tür mekanlara ihtiyacı olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Hayırlı olsun diyorum.  Şu anda gelecek insanlarımız, 24 saat parkımızı gezecek dolaşacaklar. Aileleri, çocukları ile insanlar gelecekler bu parkı kullanacaklar. Parklar halk içindir. Parklar 14 milyon İstanbullu'nun istifadesi içindir. Dolayısıyla toplumumuzun bütün kesimlerinin en yoğun şekilde kullanımına parkımız açıktır. İstanbullular'a hayırlı olsun diyorum. 7'den 70'e, yani İstanbullular'ın tamamına ait olan bir parkın İstanbullularla buluşma vaktidir. Dolayısıyla bundan sonra halkımızı, insanlarımızı, çocuklarımızı, yaşlılarımızı, ailelerimizi birlikte gezmek üzere buraya davet ediyoruz.'' 

İftar çadırı söz konusu değil

Vali Mutlu, gazetecilerin gezi parkına iftar çadırı kurulacağına ilişkin sorusu üzerine, bu konuyla ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığını ifade etti.

Beyoğlu Belediyesi'nin böyle bir çadır kurma faaliyetinin asla söz konusu olmadığını belirten Mutlu, ''Burada çadır kurulması söz konusu olamaz, olmayacaktır. Elbetteki geleneksel olarak uzun yıllardır belediyelerimizin farklı yerlerde yaptığı gibi yine Beyoğlu Belediyesi'nin burada bir ramazan etkinliği var. Buradan gelip geçen birçok insanın istifade etmesi için ramazan ayına mahsus, iftar saatlerine mahsus sadece orucun açılması için bir etkinliği olacak. Ama bu bir çadır kurma ve sürekli olarak çadırda ramazan etkinlikleri yapma şeklinde herhangi bir faaliyet asla olmayacaktır'' dedi.

Taksim Platformu'nun bugün saat 19.00'da parkta toplanacakları yönünde bir çağrısı olduğu hatırlatılan Mutlu, buradaki hedefin halkın parkları kullanması olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Parklar halkındır. 14 milyon insanımızındır. Bu insanlar arasında en ufak bir ayırım söz konusu değildir. Halk, 14 milyon, çoluğuyla, çocuğuyla İstanbullu hemşerilerimiz parkların gerçek sahibidir. Halklarımızı parklarımızı buluşturmaya çalışıyoruz. Ama halkımıza ait olan parkları, halkın giremeyeceği, halkın huzur ve güvenlik içerisinde istifade edemeyeceği, çocuklarına 'git yavrum parkta sallan rahat rahat, ben eminim orada Belediye zabıtası var güvenliğinizi sağlayacak' denilemeyecek ve  kaygılı bir şekilde 'burası gene bir gösteri alanına dönüşüyor, dönüştü' denilecek  bir tabloya dönüştürülürse bu halka eziyettir. İstanbullu'ya eziyettir. Bunu en iyi değerlendirecek pozisyonda olan da İstanbullular'dır. İstanbullular halk olarak parkına sahip çıkar. Ama gösteri yapmak isteyen kişilere, daha önceden de ifade ettim. Yasada var olan gösteri yapma, yürüyüş yapma haklarını kullandırma konusunda bize müracat ederlerse izinli olarak hakların kullandırılmasını sağlarım. Ama Valilik makamına, mülki makamlara herhangi bir müracat olmaksızın 'bu park bize aittir' diyerek bir grup kendini bu halkın yerine koyarak gelip de Gezi Parkı'nın 'bizden başka sahibi yoktur, buranın sahibi halk değil, buranın sahibi bir grup bizleriz' derse buna müsaade etmeyiz. Bunu açık söylüyorum. Bu parkı, bütün İstanbullulular'ın, İstanbul'un çocuklarının, yaşlılarının, hanımefendilerinin, beyfendilerinin kullanacağı bir mekan olarak bugün hizmete açıyoruz. Dolayısıyla İstanbul halkına, parka girmeyi engelleyecek tutum ve davranışların asla ve asla oluşmasını arzu etmiyoruz. Bunu hiç istemiyoruz. Ama halen birtakım çağırılar yapıldığı yönünde de değerlendirmelerimiz var. Her çağrı netice itibarıyla  burada bir sıkıntıya bir kargaşaya sebebiyet verecek olursa, bundan sonra İstanbul halkına her gün televizyonlara çıkmak suretiyle ifade edeceğim. Biz halkımızın emrindeyiz. 14 milyon İstanbullu için bu parklarımızı güzide mekanlar olarak muhafaza edeceğiz.''