DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör saldırıları nedeniyle evlerini ve iş yerlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, en kısa sürede ilçeye geri dönmeyi arzuluyor.

Kentin sosyal ve ekonomik açıdan kalbi konumundaki Sur'da terör örgütü PKK mensuplarınca kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle ilçeden göç etmek zorunda kalan vatandaşların dramı da derinleşiyor.

Terör saldırıları ve can güvenliği endişesiyle ilçeden ayrılarak kentin farklı semtlerindeki yakınlarının yanına sığınan ilçe halkının bir kısmı, sabah geldikleri Dağkapı mevkisindeki kahvehanelerde akşama kadar bekleyerek, Sur'daki gelişmeleri yakından takip ediyor.

"Şiddet ile hep kayıp oluyor"

Vatandaşlardan O.K, terör saldırıları nedeniyle yaklaşık bir ay önce ilçeden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Kendisi gibi çok sayıda tanıdığının ilçeyi terk ettiğini belirten O.K, "19 gündür evimize gidemiyoruz. İnsanlarımız burada mağdur durumda. Herkesin ailesi bir tarafta parçalanmış vaziyette. Her gün gelip vaktimizi burada geçiriyoruz. Mahallemizde ve şehrimizde barikatların kaldırılmasını istiyoruz. Orada hepimizin iş yerleri vardı, çalışıyorduk ama şimdi mağduruz. Şiddet hiçbir şey kazandırmaz, şiddet ile hep kayıp olur" diye konuştu.

Günün büyük bir kısmınını operasyon bölgesindeki gelişmeleri izleyerek geçirdiğini belirten esnaf T.Ç. ise "Normal hayatımıza dönmek istiyoruz. Sur içinde oturanlar fakirlerden oluşuyor" dedi.

İlçede çok sayıda esnafın iş yerini kapatmak zorunda kaldığını anlatan T.Ç, "Seçimden sonra 15-20 bin liram vardı. O paranın tamamını ailenin geçimi için tükettim. İş yerimi açıp para kazanamadığım için zor durumdayım" ifadelerini kullandı.

Taksici Y.D. ise çalışamadığı için birikimini bu süre zarfında tükettiğini söyledi.

Sıkıntıların bir an önce giderilmesini isteyen Y.D, şunları kaydetti:

"Taksiciyim, ben durağıma gidemiyorum. Ev kiraladık, aylık 700 lira kira ödüyorum, 4 çocuğum il dışında okuyor. 20 gündür 15-20 lira ile eve gidiyorum, bu parayla neyi ödeyeceğimi bilmiyorum. Bu sıkıntıların bir an önce sona ermesini istiyoruz. Burada sürekli silah ve bomba sesi duyarak ister istemez geriliyoruz. Bu şekilde gergin bir ortamda hiçbir insanın yaşayacağını sanmıyorum. Kimse bu şartlarda yaşamak istemez."