HATAY

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, önce konakladıkları otelin yakınında bulunan ve tarihi binada faaliyet gösteren sabun fabrikasını gezdi. Ergin ve Jagland, burada müzeye dönüştürülen binanın bir bölümünde sergilenen sabun üretme aletlerini inceleyerek, defnenin tarihçesinin anlatıldığı belgeseli izledi.

Bakan Ergin ve Jagland, daha sonra ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun Konaklama Tesislerini ziyaret etti. 

Konaklama tesisi yöneticilerinden brifing alan Ergin ve Jagland, Suriye temsilcileriyle görüşme yaparak, tesisteki hastane, okul, el işi kursu ve Suriyeli gençlerin müzik eğitimi aldığı çadırları gezdi. 

Kursiyerlerin gitar eşliğinde çaldığı şarkıları dinleyen Bakan Ergin, ''İnşallah en kısa zamanda yaşadıkları topraklarda barışın tesis edilmesinden sonra köylerine, evlerine, bahçelerine geri dönecekleri günü ümit ediyoruz. Ve bunun için gayret ediyoruz. Unutmasınlar ki, sabahı olmayan gece yoktur. O güneş en kısa zamanda doğsun temenni ediyoruz'' diye konuştu.

Bakan Ergin ve Thorbjorn Jagland, daha sonra Suriyelilerin kaldığı çadırların ve marketin bulunduğu bölümleri de gezdi. Özellikle çocuklarla ilgilenen Jagland, annelerinin kucaklarında yeni doğan bebeklere altın taktı.

Basın açıklaması

Jagland, izlenimleriyle ilgili gezi sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, konaklama tesislerindeki durumdan çok etkilendiğini belirterek şöyle konuştu:

''Bir yandan insanların nasıl çok zor koşullar altında yaşadığını, bir yandan da Türkiye'nin bu kadar ciddi bir felakette nasıl destek verdiğini görüyoruz. Türkiye, bu anlamda diğer ülkelere de izleyebilecekleri çok güzel ve çok önemli bir örnek teşkil etmektedir. Suriye'deki bu felaketin ve çatışmanın da en kısa zamanda sonlanmasını bekliyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin yaptığı yardımlar gibi uluslararası arenada da Suriye'ye ve Suriye'nin içerisine yardımların yapılması çok önemli.''

Bakan Ergin ise teşekkür ettiği Jagland'ın Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeyi temsilen geldiğini ifade etti.
Jagland'ın Hatay'daki kamplarda yaşanan drama tanık olmak ve yerinde görmek için geldiğine işaret eden Ergin, ''Avrupa'nın vicdanını uyandıracak adımları inşallah konsey merkezinden 47 ülkeye oradan anlatacağına inanıyorum'' dedi.