ANKARA - Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAF-FED) Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, Suriye'de yaşayan yaklaşık 130 bin Çerkes'in bu ülkedeki yoğun çatışmalar nedeniyle ana vatanları Kuzey Kafkasya'ya dönmeye başladığını belirterek, dönüş başvurularının giderek arttığını bildirdi. 

Suriye'de yaklaşık 130 bin Çerkes'in yaşadığını belirten Kadıoğlu, bu kimselerin büyük ölçüde, çatışmaların en yoğun olduğu Halep, Humus ve Hama kentlerinde yaşadıklarını anlattı.  
Suriye'deki
Çerkeslerin çatışan taraflar arasında tercih yapmaktan kaçındıkları için sıkıntılarının arttığını söyleyen Kadıoğlu, "Bir savaştan bir ulus ne kadar etkilenirse Çerkesler de o şekilde etkileniyor. Oradaki iktidar savaşında taraf olmayan insanlar taraf olmaya zorlanıyor. Taraf olmadıkları için hedef oluyorlar. Son derece zor durumdalar. Hiçbir şekilde can güvenliklerinin olmadığını biliyoruz. Çerkesler, Esed yönetimine yakın ya da Esed'e karşı değiller. Her Çerkes, ana vatanına geri dönmek ister. Çünkü Çerkesler sürgünde yaşayan bir halktır" diye konuştu.
Kadıoğlu, ülkede yaşanan çatışmaların Suriye'deki
Çerkeslerin ana vatanlarına geri dönmesini hızlandırdığını, çatışmaların başlamasının ardından Adige Cumhuriyeti ve Kabardey Balkar Cumhuriyeti meclislerinin toplanarak "Suriye'deki soydaşlarına kapılarını açtıklarını" ancak Moskova yönetiminin bu meclis kararlarını onaylamayı geciktirdiği için dönüş sürecinin beklenenden yavaş seyrettiğini dile getirdi.