MUĞLA - Muğla'da sahillerden yaylalara kadar çok geniş bir alanda görevini başarıyla sürdüren jandarma ekipleri, vatandaşların ve turistlerin tatillerini güven içinde geçirmeleri için titizlikle çalışıyor.

İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki, "Ezel", "Resim" ve "Rota" isimli dedektör köpekler, narkotik madde aramalarında güvenlik güçlerinin suçluları yakalama konusunda en büyük yardımcıları.

Uyuşturucu, silah ve patlayıcıların saklanabileceği depo, bavul, otomobil veya otobüs gibi çeşitli yerlerde arama yapabilen narkotik köpekler, 2013 yılında birçok başarılı operasyona katıldı.

Muğla'nın önemli turizm bölgeleri Marmaris ve Datça'nın karadan tek giriş güzergahında bulunan Çetibeli Jandarma Karakolu ile özellikle yaz aylarında milyonlarca turistin geldiği Bodrum’un tek giriş güzergahındaki Güvencinlik Jandarma Karakolu önündeki arama noktalarında da bulundurulan "süper burunlar", vatandaşların ve eğiticilerin takdirini kazanıyor. 

Jandarma ekiplerinin özellikle uyuşturucuyla mücadele ve patlayıcı madde aramada kullandığı dedektör köpekler, başarılarıyla adlarından söz ettiriyor. Suçun önlenmesi ve suçlunun etkisiz hale getirilmesi noktasında güvenlik güçlerine en büyük desteği sağlayan hassas burunlu narkotik köpekleri Ezel, Resim ve Rota, uyuşturucuda da önemli rol üstleniyor. 

Uyuşturucunun saklandığı araç, bina, depo, bavul gibi gizli bölmelerde arama yaptırılan narkotik köpekler, 2013 yılında 500 kilogram esrar, 300 gram bonzai, bin uyuşturucu hap, binlerce kök kenevir bitkisi ile 10 kilogram kenevir tohumu yakalanmasını sağlayarak jandarmanın vazgeçilmezi olduğunu kanıtladı.

Patlayıcı ve silahlarda "Ceza, Asma, Vade ve Aba" imzası 

Silah kaçaklığı ve patlayıcı madde konularında güvenlik güçlerinin en büyük yardımcısı olan bomba arama köpekleri de her türlü silah ve patlayıcı maddenin yerini tespitte etkin görev üstleniyor. 

Geçen yıl çeşitli patlayıcı düzenekleri bulmalarının yanı sıra muhtelif markalarda 21 tabanca ele geçirilmesini sağlayan köpekler, bu yıl da görevini en iyi şekilde yerine getiriyor. Ayrıca iz takip köpekleri "Eser ve Hanım" ise kaybolan kişilerin ya da kaçan suçluların bulunmasında görev alırken, kişilere ait kokuyu 5 kilometrelik mesafeye kadar arayabiliyor. 

Temel eğitim alıyorlar

İl Jandarma Komutanlığı temel eğitim alanında eğitmenleri gözetiminde sürekli eğitimden geçirilen "hassas burunlar", yapılan tatbikatlarla her zaman göreve hazır halde bekletiliyor.

Sabah saatlerinde eğitmenleri tarafından barınaklarından çıkartılan dedektör köpeklere ısınma hareketlerinden sonra temel ve ileri itaat, kondisyon parkuru ve arama eğitimleri veriliyor.