FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında başlatılan soruşturmada, Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanlığındaki operasyona ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. 

Konya'da FETÖ'nün darbe girişimine karşı düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 23 askerin işlemleri sürüyor.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde sorguları süren, MAK Birliği'nde yer alan gözaltındaki 10 asker, darbe gecesi yaşananları anlattı.

MAK'ın Türkiye imamı olduğu belirtilen ve Konya'da görev yapan MAK Tim Komutanı Başçavuş Yılmaz Bahar, 21 kişiden oluşan 3 timle darbenin olduğu Cuma günü sabahı tam teçhizatla donatılan 6 resmi ve özel araçla, "Hava Kuvvetleri Komutanını korumaya gidiyoruz" diyerek kentten ayrıldı.

Araçlarına ağır silahlar ve el bomları yükleyen askerler, karayoluyla ulaştığı İstanbul'da darbe saatini beklemeye başladı.

Ağır silahlarla darbe girişimine katılmışlar

Akşam saatlerinde ise 135. MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin, Konya'daki filoda görev yapan askerlerin büyük bölümünü evlerine gönderdi. Ardından mühimmat deposunun görevlisini değiştiren Şahin, beraberindeki askerlerle, Cougar tipi iki helikoptere 6 bin mermi ve 4 makineli tüfek yükledi.

Altlarına füzesavar sistemleri de yerleştirilen helikopterlerle İstanbul'a gelerek, burada bekleyen 21 kişilik 3 timi alan darbeciler, tekrar hareket etti. Helikopterlerdeki askerler, rehin almak için üst düzey bir komutanın İstanbul'daki düğününe katılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın yanına gitti.

"Sivillere ateş etmeyin"

Darbeci askerler, salon kapısında görevli korumaların kendilerine direnmediğini kaydetti. Askerler, Orgeneral Ünal'ın, "Sivillere ateş etmeyin" uyarısında bulunduğunu ifade etti. Helikopterlerden birinin, Ünal'ı Akıncı Üssü'ne götürdüğünü anlatan zanlılar, diğer helikopterin de rehin aldıkları ve plastik kelepçeyle kelepçeledikleri 8 generali, İstanbul’daki Hava Harp Okuluna götürdüğünü bildirdi.

Aralarında Bahar’ın da bulunduğu bazı zanlıların, timden ayrıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan helikopterlere binerek Marmaris'e hareket ettiğini söyledikleri öğrenildi.

3. Ana Jet Üssü'nden darbe girişimine katılan zanlılardan bazılarının Konya, İzmir ve Ankara'da yakalandığı belirtildi.