BURSA - Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesi, 9 bin lira bedelli senetlerden tüketicinin borçlu olmadığına ve mahkeme masraflarının firma tarafından ödenmesine hükmetti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, merkez Osmangazi ilçesinde yaşayan Tahsin Yazar, bir tur firması tarafından hediyeli tatil vaadi ve bedava tanıtım amacıyla 28 Eylül 2014'te Yalova'da bir termal tesise götürüldü.

Yazar, buradaki tesislerde "aldatıcı, yanıltıcı beyanlarla psikolojik baskı altında, devre mülk sözleşmesi kapsamında 9 bin lira bedelli senetlere imza attırıldığını" öne sürerek, Bursa Tüketiciler Derneği'ne başvurdu.

Dernek aracılığıyla şirkete 7 Kasım 2014'te ihtarname gönderen ancak olumsuz yanıt alan Yazar, 3 Aralık 2014'te ise Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesinde dava açtı.

Taraflar arasındaki devre mülk sözleşmesinin resmi usullere göre yapılmaması nedeniyle geçersiz olduğunu, vadedilen taşınmazın tapuda devrinin yapılmadığını ve hizmetten yararlanmanın söz konusu olmadığını tespit eden mahkeme, "kapıdan satış" şeklindeki bu protokolün taraflara hak ve borç doğurmayacağına karar verdi.

"Tüketiciler 'Hakkım kayboldu' diye düşünmesin"

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bu tür gezilerde tüketicilere aldatıcı, yanıltıcı beyanlar ve psikolojik baskı altında yüklü senetler imzalatıldığını ifade ederek, tüketicilerin çaresiz olmadığını, haklarını mutlaka yasal yollardan aramaları gerektiğini vurguladı.

Tüketicilerin 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai işleme tabi olmadan sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu sürenin aşılması durumunda, sözleşme 'kapıdan satış' şeklinde yapılmışsa, ayrıca cayma belgesi verilmemişse ve tesisten hiç yararlanmamışsa, süreye bağlı kalmaksızın tüketicinin cayma hakkı vardır. Tüketiciler bu durumda cayma hakkı için 14 günlük süreyi aştım, hakkım kayboldu' diye düşünmesin."