ANKARA - Türkiye Diyanet Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen eğitim programı kapsamında, Somali'den 2012'de Türkiye'ye getirilen Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, hastanelerde staj yaparak, ülkelerine sağlık hizmeti götürmeye hazırlanıyor.

Ankara, Manisa ve Kayseri ile Konya'nın Akşehir ve Ereğli ilçelerinde öğrenim gören ve son sınıfa geçen öğrenciler, yaz stajlarını Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde yapıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı Eğitim ve Kültür Hizmetleri Müdürü Veysi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce Somali'de insani yardım faaliyetlerine başladıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlar nezdinde 2012'de heyetler oluşturularak, bölgenin ihtiyaçlarının tespit edildiğini belirten Kaya, bu kapsamda Türkiye'ye öğrenci getirilmesi ve ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim desteği verilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını anlattı.

Kaya, Başbakanlık görevi sırasında Somali'yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ihtiyaç olan alanlarda yetiştirilmek üzere öğrenci getirilmesi konusu üzerinde durduğunu, bu çerçevede de Milli Eğitim Bakanlığı'yla bir öğrenci programı başlatıldığını ifade etti.

Program kapsamında 2012 başında 90 öğrencinin sağlık meslek liseleri, 60 öğrencinin denizcilik, tarım meslek liseleri ve 100 öğrencinin de imam hatip liselerine yerleştirildiğini dile getiren Kaya, öğrencilerin son sınıfa geçtiğini ve projenin sonuna geldiklerini söyledi. Kaya, "Somali'ye 4 yıl önce gidildiğinde hastane de yoktu, sağlık personeli de yoktu. Şu anda bir hastanemiz orada hizmet veriyor, personeli de yetişmek üzere" dedi.

Somali'de Türk devleti tarafından okul da açıldığını anımsatan Kaya, "Lisemiz orada 400 öğrenciye hizmet veriyor. Çok yüksek sayıda öğrenciyi buraya getiremediğimiz için eğitimi oraya götürmeye çalıştık" diye konuştu.

'Burada istihdam sağlamamaya azami özen gösteriyoruz'

Öğrencilerin mezun olduktan sonraki yol haritalarına ilişkin bilgi veren Kaya, şöyle konuştu:

"Burada istihdam sağlamamaya azami özen gösteriyoruz çünkü asıl ihtiyaç orada. Türkiye Cumhuriyeti tarafından orada inşa edilen bir hastane var ve çok ciddi yerel personel açığı bulunuyor. Dolayısıyla öncelikli hedefimiz öğrencilerimizin okulu bitirir bitirmez ülkelerine giderek, oradaki hastanede bizim Türk doktorlarımıza destek olup, hizmet vermeleri. Tabii ki bir kısmı da buradaki tıp fakültelerine de devam edebilir ya da hemen gidip ülkelerinde işe başlayabilirler."

Ankara'da 15 öğrenci staj yapıyor

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Havva Yılmaz da Ankara'da eğitim gören Somalili 15 kız öğrencinin hastanelerinde 36 günlük stajlarına başladığını söyledi.

Somalili stajyer öğrencilerin diğer sağlık meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinden ayrıcalıklı bir eğitime tabi tutulmadığını vurgulayan Yılmaz, "Öğrencilerimizde dil sorunu yok, Türkçe biliyorlar. Hastalarla iletişimleri gayet iyi, biz de onlara bir şeyler öğretmekten mutluyuz" değerlendirmesinde bulundu.

'Kara kız gel tansiyonumu ölç'

Öğrencilerden Anisa Abdulkadir Omer, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Burada hep birlikteyiz, keyfimiz yerinde. Hastalar ilk zaman bize alışmakta zorlandı bu da normal, zamanla alışıyorlar bize" dedi.

Üniversitede tıp okumayı istediğini belirten Abdulkadir Omer, "Memleketime gidip orada insanlara yardım etmeyi istiyorum" ifadesini kullandı.

Anisa Abdullahi Adam ise Türkiye'ye kendi isteğiyle geldiğini belirterek, "İnşallah okul bitince yüksek hemşirelik ya da tıp fakültesi okumayı düşünüyorum. Ülkemde en iyi şekilde sağlık hizmetini sunmayı düşünüyorum" diye konuştu.

Türkçe öğrendikleri için hastalarla iletişim kurmakta zorlanmadıklarını anlatan Abdullahi Adam, hastaların kendilerini ilk gördüklerinde şaşırdıklarını, daha sonra "kara kız gel, tansiyonumu ölç" diye seslendiklerini söyledi.