ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Somali'de Türk Büyükelçiliği'ni hedef alan saldırıyı nefretle kınadığını belirterek, Türkiye'nin Somali halkına desteğini en güçlü şekilde sürdüreceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliği ek binasına düzenlenen intihar saldırısında  bir polisin şehit olması, dört polisin de yaralanması nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajında, saldırıda bir polisin şehit olmasından ve dört polisin yaralanmasından büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Türk Büyükelçiliği'ni hedef alan bu hain saldırıyı nefretle kınıyorum. Türkiye, Somali halkına desteğini en güçlü şekilde sürdürecektir" ifadesini kullandı.

Şehit polis Sinan Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine, Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet teşkilatına başsağlığı dileyen Gül, yaralanan polisler için de acil şifa dileğinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da twitter hesabında, Türkiye'nin Somali'de açlığa ve susuzluğa terk edilmişlerle yardıma muhtaçlara el uzattığını belirterek, bazı kesimlerin bundan rahatsız olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Somali'ye insani ve vicdani gerekçelerle gittiğini ve Somali'de insanların geleceğe dair yeniden umutlandığını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:
"Somali'de insani yardım destanından rahatsız olanlar Türkleri buradan kaçırmak için uğraşıyorlar. Beyhude uğraşıyorlar. Bizi tanımıyorlar. Türkiye yardım elini taşeronların eylemleriyle çekecek bir ülke değildir. Biz insanlar ölmesin diye yardımlarımıza devam edeceğiz."

Bozdağ, Somali'de şehit olan ve yaralanan polislerin uçakla Ankara'ya getirildiğini de anımsatarak, şehit polise Allah'tan rahmet, olayda yaralananlara ise acil şifa diledi.

Somali Başbakanı Şerdun, saldırısıyı kınadı

Öte yandan, Somali Başbakanı Abdi Ferah Şerdun, başkent Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıyı kınadı.

Olay yerini ziyaret eden Başbakan Şerdun, burada yaptığı açıklamada, El Kaideyle bağlantılı olduğu belirtilen, eş-Şebab örgütünün gerçekleştirdiği saldırıyı "terör eylemi" olarak nitelendirdi.

"Bu saldırıyla Somali halkına hizmet için gelen masum insanlar hedef alındı" diyen Şerdun, ülkenin güvenliğini ve istikrarını hedef alan terörist gruplarla mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren Şerdun, Somali yönetimi ve halkı adına, Türk hükümetine ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletti.