MANİSA

Soma'daki maden faciasına ilişkin 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, tanıklar ifade vermeye başladı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik, tutuksuz sanıklardan 27'si, mağdur aileleri ile avukatlar katıldı.

Tutuklu 6 sanık, jandarma kordonu eşliğinde salonda kendilerine ayrılan bölüme alındı. Jandarma ekipleri, sanıkların etrafında çember oluşturarak, güvenliklerini sağladı.

Tanıklardan Ahmet Mutluer, kürsüye geldiği sırada fenalaştı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, bunun üzerine sağlık ekiplerini salona çağırdı. Salondan çıkarılan Mutluer, tedavisinin ardından ifade verdi.

Ahmet Mutluer, facianın yaşandığı maden ocağında 2012'den sonra çalışmaya başladığını, olay günü bir sonraki vardiya olarak madene girmeye hazırlandıklarını, bu sırada madende yangın çıktığının anlaşılması üzerine kurtarma faaliyetine katıldığını, daha sonra facia nedeniyle bir süre psikolojik tedavi gördüğünü dile getirdi.

Soma Kömürleri AŞ'e ait Eynez ocağında işe ilk girdiği dönemde, düzenli bir çalışma sistemi olduğunu ancak aradan geçen zamanda üretim baskısıyla karşılaştıklarını ileri süren Mutluer, işe başladıklarında kendilerine düzenli bir eğitim verilmediğini, çalıştıkları ortamın son zamanlarda ısındığını, dar ve emniyetsiz alanlarda iş yaptıklarını anlatarak, bununla ilgili 2012'de madende çekilmiş bazı fotoğrafları mahkeme heyetine sundu.

Mutluer, çalıştıkları ortamdaki sıcaklığı ve havasızlığı yetkililere bildirdiklerini, bunun üzerine ölçüm yapıldığını ancak hava ve ısı değerlerinin normal olduğunun belirtildiğini aktardı.

Son zamanlarda artan üretim baskısı sonucunda tarama ve tamir işçisi olduğu halde üretim bölümüne kaydırıldığını ifade eden Mutluer, "Madende üretimini arttıran vardiyaya prim düzeni getirildi. Vardiyalar arasında rekabet oluşturuyorlardı. Senden önceki vardiya bin 500 ton çıkardıysa senden bunun daha yükseğini çıkarmanı bekliyorlardı." dedi.

Mahkeme Başkanı Ballı, Mutluer'in sunduğu bazı fotoğrafların kanıt olarak değerlendirilmesine karar verdikten sonra duruşmaya ara verdi.