MANİSA - Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 7'nci oturumuna, tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, teknik müdür İsmail Adalı, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik ile tutuksuz 37 sanıktan 33'ü ve tarafların avukatları katıldı. 

Mahkeme başkanı Aytaç Ballı, oturumun açılışında, müşteki olarak katılan madenci aileleri ile izleyicilere, sanık avukatlarının savunmalarının dinlenilmeye devam edileceğini, avukatların adil yargılamanın en önemli unsuru olduğunu belirterek, bu nedenle avukatların savunma yapması sırasında salondan müdahalede bulunulmaması, bunu yapanlar hakkında işlem yapılabileceği uyarısında bulundu. 

Az sayıda madenci ailesinin katıldığı gözlenen oturumda daha sonra sanık avukatlarının müvekkillerine yöneltilen suçlamalara ilişkin savunmaları alınmaya devam edildi. 

Tutuklu sanıklardan, iddianamede işletme müdür yardımcı ve teknik müdür olarak geçen İsmail Adalı'nın avukatı Faruk Çalışkan, yaptığı savunmada, 13 Mayıs 2014'ün tarihe kara bir gün olarak geçtiği, bu tarihin 301 insanın yaşamını yitirdiği ve birçok insanın hayatının değiştiği bir gün olduğunu söyledi. 

"Bilirkişi değil müneccimler raporu"

Bilirkişi heyetinin, ocakta olay yerine gitmeden raporunu hazırladığını ve bunu da açıkça raporunda belirtiğini ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti: 

"Bilirkişi, olay yerine gitmeden ve bunu da belirterek tahminde bulunmuştur. Bu rapor bilimsel bir rapor değil ancak kahinler, müneccimler raporu olur. Tahmin ceza hukuku ile bağdaşacak bir şey değildir. Olayın gerçek nedeninin ortaya çıkarılmasını ve sorumlularının şedit şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz. Bunu bizden de fazla mağdur ailelerinin istediğini biliyoruz."

Orhan Veli şiiriyle savunma

Tutuklu sanıklardan teknik nezaretçi Ertan Ersoy'un avukatı Mehmet Bekir Çolakoğlu, savunmasının başında Orhan Veli'nin "Kömür Karası" şiirinden "Siyah akar Zonguldak'ın deresi, Yüz karası değil, kömür karası, Böyle kazanılır ekmek parası" dizelerini okudu ve "Soma, Ermenek ve Zonguldak'ta yaşamlarını yitiren şehit madencilerin ruhları şad olsun" dedi. 

Sanıklar hakkında istenilen cezalar 

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor. 

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.