GAZİANTEP

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, sokakta kalan Suriyeliler için kamplarda 40 bin kişilik rezerv alan ayırdıklarını söyledi.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiye'deki Suriyeli sayısının yıl sonu itibariyle 1 milyon civarında olacağını tahmin ettiğini anımsattı. 

Türkiye'deki konaklama tesislerinde 200 bin, kamp dışında ise 450 bin civarında Suriyelinin barındığını belirten Oktay, misafirlerin ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında büyük gayret gösterildiğini ifade etti.

Soğuk havalarda hiçbir Suriyelinin dışarıda kalmasını istemediklerini dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

"Park, bahçe ve sokaklardaki Suriyeliler için kamplarımızda 40 bin kişilik rezerv alan ayırdık. Hiç kimsenin bu sıkıntıları çekmesini istemeyiz. Şehirlerimizde de görüntü kirliliğine müsaade etmek istemedik, hem de bu insanlarımıza 'sokakta' kaldılar muamelesi yapılmasını arzu etmiyoruz. Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay'ın imzasıyla tüm valiliklerimize bir genelge göndermek üzereyiz. Dışarıda kalanları ısrarla kamplarımıza davet ediyoruz, kamplarımıza almak istiyoruz. Biz aylardır aynı çağrıyı tekrarlıyoruz."

"Cimri davranıyorlar"

Kamplardaki şartların diğer ülkelerdekilerin ötesinde olduğunu ve BM'nin verdiği hizmetin de üzerinde olduklarına dikkati çeken Oktay, uluslararası camianın taşın altına elini koymak durumunda olduğunu ifade etti.

Uluslararası camianın yardımlar konusunda cimri davrandığını belirten Oktay, "Türkiye gövdesini taşın altına koymuştur ama elini cebine atma noktasında ne yazık ki biraz cimri davranan uluslararası camia var" dedi.

"Hizmetler standardın üzerinde"

Konaklama tesislerinde barınma ve beslenmenin yanı sıra eğitim ve sağlık hizmetlerinin de sunulduğuna vurgu yapan Oktay, şöyle devam etti:

"Çocuklarımız her türlü eğitimlerinin karşılandığı, son derece güzel tesislerde ciddi eğitim alıyorlar. Tam donanımlı sağlık ocaklarında poliklinik hizmeti veriliyor. Buna önem veriyoruz çünkü özellikle devlet hastanelerimizden ziyade sağlık hizmetini buralarda sunmayı arzuluyoruz. Onun da dışında yardımlarımız, yetişkin kurslarımız var. Hizmetlerimiz uluslararası standartların oldukça üzerinde." 

Türk milleti ve Türk devleti adına ellerinden gelen her türlü gayreti sarf ettiklerini kaydeden Oktay, "Ne kadar iyi hizmet verirsek verelim nihayetinde burası bir kamp ve hiç kimse burada uzun süre yaşamayı arzu etmez. Dileğimiz iç savaşın sona ermesi ve bu insanların vatanlarına dönmeleridir" diye konuştu.