Senegalli öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkelerine gerçekleştireceği ziyaretin ikili ilişkilere yansımalarını Türkiye Bursları Hamamönü Ofisi'nde değerlendirdi.

Senegal'den Türkiye'ye 2014 yılında gelen, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde Türkiye Bursları ile yüksek lisans yapan Alhassane Kane, "Türkiye'de okumak benim tek hayalimdi. Uzun zamandır böyle bir umutla yaşıyordum. Allah'a çok şükür ki Türkiye'de okumak için burs kazandım." dedi.

Kane, Türkiye'de okumak istemesinin nedenini, "Türkiye son zamanlarda çok önemli bir ülke oldu. Stratejik konumu var. Bir de İslam ülkeleri arasında çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye'yi sevdiğim için çocukluktan bu yana burada okuma umuduyla yaşadım. Türkiye hakkında çok şey duydum. Türkiye'de okumanın çok avantajlı olacağını düşündüm." diye anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Senegal'e yapacağı ziyaretin ikili ilişkilere yansımalarını değerlendiren Kane, "Erdoğan'ın Senegal'e ziyaretinin çok önemli bir potansiyel taşıdığını düşünüyorum. Senegal ve Türkiye hükümetleri ilişkilerin gelişmesinde çok önemli rol oynayacak. Eğitim, iktisat ve diğer alanlarda ilişkilerin gelişmesini bekliyoruz." dedi.

"Bu ziyaretten çok şey bekliyoruz"

Dokuz Eylül Üniversitesinde inşaat mühendisliği bölümünde doktora yapan Khadimou Rassoul Barr da lisans ve yüksek lisans öğrenimini Cezayir'de tamamladıktan sonra Türkiye'ye geldiğini söyledi.

İlgi çekici bir ülke olduğu için Türkiye'de okumaya karar verdiğini belirten Barr, "Türk tarihi çok ilgi çekici. Bu yüzden hem inşaat mühendisliği okuyorum hem de Türkiye'nin tarihi ile ilgileniyorum. İnşaat mühendisliği Türkiye'de çok gelişmiş. O yüzden Türkiye'ye gelmek istedim." dedi.

Doktorasını tamamladıktan sonra ülkesine dönerek Senegal'deki Türk şirketlerinde çalışabileceğini vurgulayan Barr, birçok iş imkanına sahip olduğunu söyledi.

Barr, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Senegal ziyaretine ilişkin, "Türkiye-Senegal ilişkilerini çok büyütmek lazım. Eğitim, inşaat, ziraat, sağlık için her alan için ilişkileri ilerletmek lazım. Senegal gelişiyor. Birlikte çok şey yapacağız." diye konuştu.

Dakar'daki Blaise Diagne Havalimanı'nın inşaatını Türk firmalarının bitirdiğini hatırlatan Barr, "Türkiye ve Senegal arasında ticaret çok, ilişkiler iyi. Bu ziyaret çok önemli bir ziyaret. Çok şey bekliyoruz." dedi.

İstanbul'da çok Senegallinin yaşadığını söyleyen Barr, "Türkiye çok ilgi çekici, gelişmiş, büyük bir ülke. Öğrencilerin sayısı da arttı, çok başvuru yapılıyor. Türkiye ve Senegal arasında yavaş yavaş çok şey olacak." diye konuştu.

Türkiye bursiyeri Senegalli öğrenciler

YTB'den edinilen bilgiye göre, 2012-2017 arasında 90 Senegalli öğrenciye burs verildi.

Halihazırda Türkiye'de üniversite öğrenimine devam eden 129 Senegalli öğrencinin 42'si Türkiye Bursları'ndan yararlanıyor.