ANKARA - Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), savunma ve güvenlik teşkilatlarının ihtiyaçlarının yurt içinden karşılama oranını tabana yayılmış tedarik zinciri oluşturarak artırma çabalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, savunma sanayi alanında çalışan ana yükleniciler ile alt yükleniciler ve yan sanayi firmalarını buluşturmayı amaçlayan "Sanayileşme Portalı" yenilendi.

SSM, bir yandan savunma ve güvenlik teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılarken, diğer yandan da sürdürülebilir ve rekabetçi savunma sanayinin oluşmasını hedefliyor. 

Bu kapsamda, Türkiye'de son yıllarda hızla büyüyen savunma ve güvenlik sektörünün etkinliğinin artırılması için çeşitli tedbirler alınıyor. Yürütülen proje, çalışma ve analizlerle yakalanan hızlı yükselişin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına önem veriliyor.

Bu çalışmaların bir parçası olarak geçen yıl Savunma Sanayii Analiz Çalışması kapsamında 122 firmanın 2010-2013 yılı bilanço ve gelir tablosu verileri ile sergilediği performansa ilişkin değerlendirme ve tespitler yapıldı.

Sektörel stratejilere temel oluşturacak

Türk savunma sanayine yönelik yetenek envanteri ve potansiyel yerli alt yüklenici listesi oluşturulması yolunda hazırlanan ve 2012'de kullanıma açılan "Sanayileşme Portalı" yenilendi.

Savunma sanayi alanında çalışan ana yüklenicileri ile alt yükleniciler ve yan sanayi firmalarının birbirlerinden haberdar olmalarını sağlayan portal, bu alanda faaliyet göstermek isteyen firmaların da kendilerini tanıtabilmelerine imkan veriyor. 

Savunma sanayi sektörel stratejilerinin oluşturulmasında, temel teşkil edecek veri tabanı sağlayacak Sanayileşme Portalı'na, geçen yıl sonu itibari ile veri girişi yapan firma sayısı 366'yı buldu. Söz konusu firmalar bin 349 ürün için giriş yaptı.