ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı İdare ve Ziyaretçi Merkezi kurulacağını bildirdi.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı İdare ve Ziyaretçi Merkezinin inşasına başlandığını, merkezin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinin benzeri olacağını belirtti.

Merkezin, zorlu kış şartlarına uygun şekilde inşa edileceğini ifade eden Eroğlu, engellilerin hiçbir güçlükle karşılaşmadan merkezi gezebileceğini vurguladı.

Eroğlu, yürüyüş güzergahı üzerinde gerekli yerlerde özellikle karların erimesi sonucu oluşabilecek su akıntılarının yola zarar vermesini engelleyecek su geçiş kanalları yapılacağı bilgisini de verdi.

Bölgede yapılacak gölet projesi kapsamında devam eden çalışmaların Devlet Su İşleri tarafından yürütüleceğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar gibi materyaller bulunacak. Bu materyallerle tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekatında şehit düşmüş askerlerimizin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedecek."

- Sarıkamış Harekatı'ndaki yaşananlar vatandaşa yansıtılacak

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre de Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında yapılacak tanıtım ve araştırma merkezi, şehitlik ihya çalışmaları, toplanma merkezi, şehitleri anma yürüyüş yolu düzenlemesi ve gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekatı'nda yaşananlar vatandaşlara yansıtılacak.

11 bin 170 metrekare kapalı alan üzerine inşa edilecek ve yaklaşık 42 milyon liraya mal edilecek Merkez'de, 1915 panorama salonu, 350 kişilik konferans salonu, Kafkas cephesi araştırma merkezi, sergileme ve fuaye alanı bulunacak.