BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un eşi Ban Soon-taek ile birlikte New York'ta düzenlenen otizm toplantısında konuşma yaptı.

Sare Davutoğlu, BM 70. Genel Kurul genel görüşmeleri nedeniyle eşi Başbakan Davutoğlu ile birlikte New York'taki temaslarının son gününde  "21. Yüzyıl Cevaplıyor: Dünya Genelinde Aileleri Desteklemek, Bilimi Geliştirmek" adlı etkinliğe katıldı. 

Davutoğlu, "Autism Speaks" (Otizm Konuşuyor) adlı sivil toplum kuruluşunun kurucuları Suzanne ve Bob Wright ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un eşi bayan Ban'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuştu.

Son yıllarda Türkiye'de otizm konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Son 10 yıl içinde sivil toplum kuruluşlarıyla devlet arasında işbirliği çalışmaları başlattık. Sağlık, Eğitim, Çalışma, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve yerel idarelerle koordineli çalışan çok iyi organize olmuş sivil toplum kuruluşlarımız var" dedi. 

Türkiye'de, otistik kişilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımına destek olan Türkiye Otizm Dernekleri Federasyonu'nu devlet-sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğine örnek gösteren Davutoğlu, federasyonun otizm konusunda faaliyet gösteren 10 sivil toplum kuruluşu tarafından kurulduğunu bildirdi. 

Davutoğlu federasyonun otizmle ilgili eylem planı yanında "Problemler, Beklentiler, Çözümler" başlıklı bir rapor hazırlayarak bulguları ilgili tüm bakanlıklarla paylaştığını anlattı.

Bazı çocukların, ailelerinin yeterli geliri olmadığı için devlet koruması altına alındığını bildiren Davutoğlu, Haziran 2015 tarihli en son veriye göre 577 bin 611 kişiye ödeme yapıldığını, vergi muafiyeti sağlandığını, ulaşım ve  tıbbi masraflarının karşılandığını kaydetti. Davutoğlu ayrıca bazı öğrencilere de aylık 8 saat bireysel ders verildiğini bildirdi. 

Torunları otizm hastası olan Suzanne ve Bob Wrigth tarafından 2005'te kurulan "Otizm Konuşuyor", tedaviye yönelik öncü araştırmalar yaparken otistik kişilere ve ailelerine yardımcı oluyor. Kuruluşun otiz konusunda uluslararası farkındalık sağlama amacı da bulunuyor.