ŞANLIURFA - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, Tel Abyad'ın doğu ve güneyindeki çatışmaların yoğunlaşmasının ardından "şartlı mülteci" olmak isteyen bir grup Suriyeli'nin, Akçakale sınırından Türkiye'ye alınmasına karar verildi.

Bu kapsamda bölgedeki gümrük alanında hazırlık yapan ekipler, terör örgütü DAEŞ'in, grubun gümrük bölgesinden Türkiye'ye geçişine izin vermemesi nedeniyle sığınma talebinde bulunanları sınırdaki tel örgülerin bir bölümünü açarak kabul etti.

Söz konusu bölgeden Türkiye'ye 2 bin 800 kişinin giriş yaptığı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlk alımlar saat 18.20 itibarıyla tüm tedbirler alınarak başlamıştır. Alımlar saat 20.00'da sona ermiştir. Alımı yapılan Suriyelilerin kaydı, gıda ihtiyacı Sağlık Bakanlığı ve AFAD tarafından Türk Kızılayı, Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri koordinesiyle yapılmaktadır. Saat 20.45 itibarıyla Türkiye'ye giren 2 bin 800 kişinin kaydı yapılmıştır. Kayıtların tamamlanmasının ardından kesin rakam bildirilecektir."

Kontrollü şekilde alındılar

Terör örgütü DAEŞ'in, Türkiye'ye geçişlerine izin vermemesi üzerine sınırdaki tel örgüleri geçerek bölgedeki hendeğe gelen Suriyeliler, kontrollü şekilde Akçakale Sınır Kapısı'na alındı.

Koalisyon güçlerinin Haseke'ye bağlı Rasulayn bölgesine yönelik hava saldırılarının yanında bazı Kürt grupların baskısından kaçan Suriyelilerden 4 ailenin Türkiye'ye geçmesi üzerine, Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran DAEŞ, grubun gümrük kapısından geçişlerini engelledi. Bunun üzerine sınır hattına yönelen Suriyeliler, tel örgüleri aştı ancak hendek olduğu için Türkiye'ye tarafına geçemedi. Bölgeyi kısa sürede kordona alan Türk güvenlik güçlerinin oluşturdukları koridordan Suriyeliler, kontrollü şekilde AFAD tarafından kayıt işlemlerinin yapılacağı gümrük sahasına alınmaya başlandı.  Bu arada, geçişler sırasında Türk vatandaşları kol kola girip koridor oluşturarak sığınmacıların geçişini kolaylaştırdı. 

AFAD ekiplerince burada oluşturulan noktaya alınan sığınmacıların üst araması yapılıyor ve beraberindeki eşyalar x-rayden geçiriliyor. Kayıt işlemleri yapılan Suriyelilerin, daha sonra sağlık kontrolleri ve aşı işlemleri tamamlanıyor. Sığınmacılardan isteyenler Türkiye'deki akrabalarının yanına, kalacak yeri olmayanlar ise AFAD'ın kamplarına yerleştiriliyor. 

Mehmetçik, geçişler sırasında sığınmacılara yardım ederken, Türk Kızılayı, AFAD ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekipleri Suriyelilere su, bisküvi ve çorba ikramında bulundu.