ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, sahillerin kirlenmesini önlemek için seferberlik başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı çalışmalar sonucunda yüzme suyu kalitesinin üst seviyede olduğunu belirledi.

Her yıl gerçekleştirilen detaylı araştırma ve incelemenin ardından sahillerin profilini çıkaran Bakanlık, bu yıl bin 208 noktada yapılan analizlerde, bin 152 noktanın yüzmeye elverişli olduğunu tespit etti.

"Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi"ni önceki yıl başlatan Bakanlık, bu kapsamda plajların su kalitesi, potansiyel kirlilik kaynakları ve baskıları, tedbir programları ve plajların kullanım imkanını içeren yüzme suyu profillerini, açılacak web sayfasından vatandaşların ve turistlerin bilgisine sunacak. Bu sayfadan, plajların su kalitesi 24 saat online takip edilebilecek.

Yüzme suyu profillerinde, plajın kimlik bilgileri yer alacak. Plaja en yakın havaalanı, yüzme sezonu süresi, plajın uzunluğu, suyun derinliği, meteorolojik özellikler, su kalitesi gibi bilgiler paylaşılacak. Sitede ayrıca genel risk değerlendirmesi, havza haritası, kirlilikten kaynaklanan kazalara karşı acil eylem planı gibi bilgiler bulunacak.

Mavi Bayrak'ta dünya üçüncüsü

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, denizlerin turizm sezonuna hazır olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin bu yıl, temiz denizlerin göstergesi Mavi Bayrak'ta 397 plajıyla dünya üçüncüsü olduğunu vurgulayan Güllüce, "Bu önemli bir başarı ancak işimiz bitmedi. Hedefimiz orta vadede dünya birinciliğini yakalamak. Bunun için de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.