ANKARA

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, son günlerde bazı medya kuruluşlarında bölgedeki terör olayları nedeniyle ambulansların olay yerine ulaşamamasının nedenlerinin kamuoyunda yanlış algılara sebep olacak şekilde haberleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu haberlerde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 30 yaralının bulunduğu ve olay yerine ambulans gönderilmediği iddiasına yer verildiği hatırlatıldı.

112 komuta kontrol merkezinden, 24 Ocak 2016 saat 13.45'te ilgili adreste 30 yaralı olduğu belirtilerek ambulans talep edildiği aktarılan açıklamada, arayan kişiden yaralıların genel sağlık durumu hakkında bilgi istendiği ancak bu kişinin olay yerinde bulunmadığını belirterek, yaralılardan bazılarına ait olduğunu söylediği telefon numaralarını paylaştığı bildirildi.

Telefonla ulaşılabilenlerden birinin adı, soyadı ve genel durumuyla ilgili bilgi paylaşmayı reddettiği ve "ambulans gönderilmeden kendisinin bir daha aranmamasını" istediği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Terör örgütünün saldırıları, olay yerine açılan hendekler, döşenen mayınlar, kurulan barikatlar nedeniyle ambulans istenilen adrese yönlendirilememiş ve yaralıların en yakın güvenli nokta olan otogar bölgesine getirilmesi istenilmiştir. Söz konusu yaralı ve yakınları ise bölgeye gelmeyi reddetmiştir. Bu görüşmenin ardından söz konusu şahıs telefon çağrılarımıza cevap vermemiş olmakla birlikte, 112 komuta kontrol merkezimize söz konusu yerden hiçbir çağrı ulaşmamıştır. Talep edilmesi halinde ambulanslarımız güvenli bölgede hazır bulunmaktadır. Ambulansların, yaralıları bulundukları yerden alamamasının, güvenlik güçlerimizin terör örgütüne yönelik düzenlediği operasyonlara bağlanması, kabul edilebilir bir yaklaşım değildir."

Açıklamada, "Terör örgütünün tüm engellemelerine rağmen bölgedeki sağlık çalışanlarımız canları pahasına görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye devam etmektedir. Bölgede sadece acil değil tüm sağlık hizmetleri, devlet kurumlarımızın koordinasyonu ile tam bir uyum içinde mümkün olduğunca aksatılmadan sürdürülmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.