AYDIN - Türk Üroloji Derneği'nin KKTC'de düzenleyeceği 22. Ulusal Üroloji Kongresi'ne katılması beklenen Avrupalı ürologların Güney Kıbrıslı Rumların Türkiye'yi Kıbrıs'ta işgalci olarak tanımlayan mektubu nedeniyle etkinliğe katılmaktan vazgeçtiği bildirildi.

Türk Üroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Üroloji Derneği'nin 2-6 Mayıs'ta KKTC'de 22. Ulusal Üroloji Kongresi düzenlediğini, etkinliğe EAU üyesi bin 100 Avrupalı bilim adamını da davet ettiklerini kaydetti.

Etkinlik öncesi Avrupalı bilim adamlarına mektup
Yarın başlaması planlanan kongre öncesinde Kıbrıslı Rumların etkinliğe katılacak Avrupalı bilim adamlarına Türkiye'yi Kıbrıs'ta işgalci olarak tanımlayan mektup gönderdiğini ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, ''Bilim adamlarına yazılan 'Burası işgal altında olan bir yer. İşgal altındaki topraklara Avrupalıların gelmesi yasal olarak doğru değildir' şeklindeki mektup üzerine Avrupa'dan gelecek ürologlar daveti iptal etti'' dedi.
Bu kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Kadıoğlu, şöyle konuştu:
''EAU bilimsel ve kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Kongreye katılımının ani iptaliyle EAU siyasetten uzak kalmamış, tam tersine politik bir kararın ortasında yer almıştır. Üzerinde mutabık olunmuş ve dört ay önceden bütün Türk üroloji Derneği üyelerine duyurulmuş bir anlaşmadan politik baskılara rağmen vazgeçilmesi bu nahoş durumun vahametini ağırlaştırmaktadır. Sonuç olarak, Türk Üroloji Derneği, EAU'nun kongreye ani katılamama kararını tasvip etmemekte, derin teessüf ve hayal kırıklığı duymaktadır.''