KAHİRE

Gazze'deki Filistin Hükümeti Sınır Kapıları Müdürü Mahir Ebu Subhe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin çarşamba ve perşembe günleri 4'er saatliğine Refah Sınır Kapısı'nı açacağını söyledi.

Sınır kapısındaki yığılmaya dikkati çeken Subhe, söz konusu saatlerde hastaların ve öğrencilerin geçişine öncelik verileceğini söyledi.

Mısır makamlarından ise konuyla ilgili açıklama yapılmadı. 

Öte yandan, Hamas yönetiminden yapılan açıklamada, Mısır hükümetine, sınır kapısını tamamıyla açması yönündeki çağrı yinelendi.

Açıklamada, sınır kapısının kapalı tutulması nedeniyle Gazze'de  yaşanan drama vurgu yapılarak, acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan 500 hasta ve yüzlerce öğrencinin kapının açılmasını beklediğine işaret edildi.

Bu arada, yüzlerce Filistinli kadın, sınır kapısının açılması ve yıkılan tünellerin yerine bir alternatif sunulması talebiyle Gazze'de protesto gösterisi düzenledi.

Kadınlar, ''Sınır kapısı ve tünellerin yıkılması Gazze'nin ölümüdür'', ''Gazze'ye yardım edin, elektrik yok, su yok, ilaç yok'' yazılı pankartlar taşıdı.

Aktivist Hala Nasır, yaptığı açıklamada, ''Mısır yönetimini, İsrail tarafından 7 yıldır abluka altına alınan Filistinlilere duyarlı olmaya çağırıyoruz. Mısır halkıyla aramızda kan ve din kardeşliği vardır, insanlık adına taleplerimizin duyulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Sina'nın kuzeyindeki güvenlik problemleri nedeniyle Mısır yönetiminin 11 Eylül'de kapattığı Refah Sınır Kapısı, İsrail'in 2006 yılında başlattığı ambargo ile Gazze'nin dünya ile tek bağlantı noktası haline gelmişti.