ANKARA - Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütü ile Irak'ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedeflerin etkili olarak vurulduğu bildirildi.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, ülkenin ve milletin güvenliği ve huzuru için başlatılan operasyonların devam ettiği belirtildi. 

Açıklamada, 23 Temmuz'da gerçekleştirilen Güvenlik Toplantısında alınan kararlar çerçevesinde yürütülen operasyonlarda gelinen durum ve bundan sonraki sürecin bugün saat 02.20'de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında tekrarlanan Güvenlik Toplantısı'nda ele alındığı hatırlatıldı.

"İlave tedbirler kararlaştırıldı" 

Toplantıda, operasyonları yürütmekte olan birimlerin Başbakan Davutoğlu'na gelinen aşama ve sürecin bundan sonraki safahatına ilişkin brifing verdiği kaydedilen açıklamada, "Terörle mücadelede alınacak ilave tedbirler kararlaştırılmış, ilgili kurumlara gerekli talimatlar verilmiştir" ifadesi kullanıldı. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğini, güvenlik güçleri ile sivil vatandaşlarının huzur ve emniyetini tehdit eden DAEŞ, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik operasyonların yurtiçi ve sınır ötesi olarak sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

Milli imkanlar kullanıldı

"Gece boyu devam eden ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’deki DAEŞ terör örgütü ile Kuzey Irak’taki PKK terör örgütü hedeflerine dönük icra edilen harekat Türk Silahlı Kuvvetleri'nin milli imkan ve kabiliyetleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede 24 Temmuz'da Suriye’nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütü ile Irak’ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler etkili olarak vurulmuştur. Hava harekatında Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün kullandığı Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Sinath Haftanin, Hakurk ve Kandil’deki sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanları ile mağaralar, modern ve klasik mühimmat ile vurulmuştur. Ayrıca, icra edilen hava harekatı ile eş zamanlı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait ateş destek vasıtaları ile Suriye’nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütüne ait hedefler ve Irak’ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler ateş altına alınmıştır. Uluslararası hukuk çerçevesinde milli egemenliğimizi korumaya dönük meşru adımlarımıza ilişkin olarak sınır ötesi harekatla ilgili başta Birleşmiş Milletler ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlar ile dost ve müttefik ülkeler nezdinde Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile gerekli girişimler ve bilgilendirmeler yapılmıştır."

"320 kişi gözaltına alındı"

Operasyonun yurtiçinde de Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerince yürütüldüğü bildirilen açıklamada, "Devam eden soruşturmalar çerçevesinde; 24 Temmuz itibarıyla DAEŞ terör örgütü, PKK terör örgütü ve iltisaklı yapılanmalar ile diğer marjinal sol örgütlere karşı yapılan çalışmalarda, terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda kamu düzenini tehdit eden faaliyetlerde bulunan, vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı silahlı eylem gerçekleştiren ve eylem hazırlığı içinde olduğu değerlendirilen çok sayıda kişiye yönelik eş zamanlı olarak 22 ilde operasyon yapılmıştır. Bu kapsamda şu ana kadar terör örgütlerine mensup toplam 320 kişi gözaltına alınmıştır" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Gözaltına alınanlar hakkında adli sürecin devam ettiği belirtilirken, Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm imkanları ve kurumları ile milletin huzur ve güvenliğini temin etmek için her türlü adımı atmakta kararlı olduğu da vurgulandı. 

Açıklamada, yurtiçi ve yurtdışından kaynaklanan terör tehditlerine yönelik mücadelenin ayrım yapılmaksızın süreceği, operasyonun safahatına ilişkin bilgilendirmelerin de devam edeceği bildirildi.