ANKARA 

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) araştırma görevlisi başvuruları 21 Temmuz'da başlayacak. 

YÖK'ün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ÖYP başvuruları 21 Temmuz-1 Ağustos'ta Başkanlığın web sitesinden yapılacak. 

ÖYP'ye, devlet memurluğu şartlarını taşıyan, 35 yaşını doldurmamış, araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmayan, atama yapılacak programın lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (ALES) en az 70  puan alanlar başvuru yapabilecek.

Ancak, özel yetenek sınavı ve yabancı dil puanı ile öğrenci alınan alanlara başvurularda herhangi bir 
puan türünden en az 70,  eğitim bilimleri bölümüne (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dalı hariç)  yapılan başvurularda, adayların lisans öğreniminde mezun oldukları alandan en az 70, alan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekiyor.

Bşvuruda 2011 güz ve sonrasında alınan ALES sonuçlarından biri kullanılabilinecek. Adaylar,  başvurularını ÜDS/KPDS/YDS veya eşdeğerliliği ÖSYM tarafından belirlenen bir yabancı dil sınav sonucuyla yapabilecek.

Adayların mezun oldukları üniversitenin mezuniyete esas not sistemi 4’lük veya 5’lik ise mezuniyet notunun hesaplanmasında, Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenen 4’lük ve 5’lik not sisteminin 100’lük not sistemine eşdeğerliliği tablosunu esas almaları 
gerekiyor.

ÖYP kapsamında, araştırma görevlisi kadrolarına başvuran adayların, yerleştirme işlemleri lisans genel not ortalamalarının yüzde 25’i ile ALES'te ilgili alanda alınan puanlarının yüzde 60’ı ve varsa yabancı dil puanlarının yüzde 15’i dikkate alınarak YÖK tarafından merkezi sistemle gerçekleştirilecek.

ÖYP araştırma görevlisi kadro ilanlarında belirtilen yüksek lisansa ilişkin şartlarda, adayların tezli yüksek lisans yapıyor veya yapmış olması gerekecek. Tezsiz yüksek lisans yapmakta olan adayların, yerleşseler bile atamaları yapılmayacak.