Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve TSE arasında imzalanan protokol törenine, Başbakan Yardımcımız Hakan ÇAVUŞOĞLU, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ, Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK, AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine YAVUZ GÖZGEÇ ve Hüseyin ŞAHİN, BBB Başkanımız Alinur AKTAŞ, AK Parti İl Başkan Vekili Mustafa SAYILGAN ve teşkilat üyeleri, Yenişehir Kaymakamımız Suat SEYİTOĞLU, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Ercan YAVUZ, Belediye Başkanımız Süleyman ÇELİK, İznik Belediye Başkanı Osman SARGIN, AK Parti İlçe Başkanı Adnan KAMIL ve teşkilat üyeleriyle Gençlik Kolları ve Kadın Kolları, TSE Genel Sekreteri Mehmet BOZDEMİR, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Ethem KAYA, Otomotiv Test Merkezi Daire Başkanı Gökhan ÖZKÖK, TSE Bölge Koordinatörü Mithat KALEOĞLU, Belediye Başkan Yardımcılarımız Zekai DÜNDAR ve Ali DARIĞA, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Jandarma Komutan Vekili Üstğm. Tuncay DOĞAN, MHP İlçe Başkanı Arif EREN, muhtarlar, STK Başkan ve yöneticileri, ilçe protokolü, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Avrupa’nın en büyük Otomotiv Test Merkezlerinden birisi ve İlçemizde 4.358.000 m² arazi üzerine kurulacak olan Otomotiv Test Merkezinin; 13 farklı pist ve 7 adet laboratuar kompleksi ile otomotiv ana ve yan sanayisinin test, belgelendirme ve Ar-Ge ihtiyaçlarını karşılaması planlanmaktadır. Otomotiv Test Merkezinin kurulmasıyla, yerli üreticilerimizin yurtdışı test merkezlerine olan bağımlılığından kurtulacağı, test amacıyla yurt dışına giden önemli bir maddi kaynağın ülkemizde kalacağı ve bu suretle ülkemiz otomotiv sanayinin yüksek katma değer üreten, sürdürülebilir rekabet gücü bulunan ve gelişmiş Ar-Ge yeteneğine sahip bir yapıya ulaşacağı değerlendirilmektedir.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ ise yaptığı konuşmasında “Otomotiv Test Merkezi uzun zamandır üzerinde konuşulan ama fiilen çok mesafe alınamamış bir projedir. Yenişehirli arkadaşlarımız, Belediye Başkanımız ve İlçe Başkanımız ziyarete geldiler. Onlara bu projeyi takip edip, hayata geçireceğimi söylemiştim. Fakat şimdi aslında yerli marka otomobil projesinin takvimine uygun bir şekilde, yani oradaki takvim nedir; 24+24. Yani ilk 24 ay tasarım, ikinci 24 ay seri üretim fazıdır. Projenin takvimine uygun bir şekilde test merkezini de hayata geçireceğiz. Bir yerli marka otomobil yapacaksak mutlaka Otomotiv Test Merkezine ihtiyacımız var. İşte burada bugün imzasını atacağımız test merkezi, bu ihtiyacı karşılayacak” dedi.

Başbakan Yardımcımız Hakan ÇAVUŞOĞLU ise yaptığı konuşmasında; “Hem Bursa’mız hem de Bursa’nın önemli ilçelerinden biri olan Yenişehir’imiz gerçekten de bu bölge için yıldızı parlayan, geleceği noktasında, adeta hem teknolojinin hem otomotivin, sanayinin ve tarımın üssü olacağını düşündüğümüz bir bölgesi. Biliyorsunuz, bir yandan Hızlı Tren, diğer taraftan Havaalanındaki kargo uçuşlarıyla ilgili çalışmalarımız, şimdi Otomotiv Test Merkezimiz, öbür taraftan Sayın Belediye Başkanımızın başlatmış olduğu bir Sanayi Projesi, tüm bunlarla beraber Yenişehir gerçekten de önümüzdeki yıllarda çok önemli bir yer teşkil edecek bu bölgede. O bakımdan, bugün, işte burada, Sayın Bakanımızla beraber, milletvekili arkadaşlarımız ve tüm bürokrat ekibimizle birlikte atmakta olduğumuz bu adım, Yenişehir’in geleceğine ilişkin önemli bir ufuk çizgisi olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk ÖZLÜ Bey ile, Bakanlar Kurulu oturumları esnasında sık sık bir araya gelerek ve onun dışındaki süreçlerde de bir araya gelmek suretiyle bu bölgedeki Otomotiv Test Merkezinin gidişatı, geleceği ve planlamasıyla ilgili olarak çeşitli fikir teatilerinde bulunduk. Bir taraftan TSE, bir taraftan Savunma Sanayi Müsteşarlığımız, diğer taraftan işin içerisine TÜBİTAK Başkanlığını da katmak suretiyle, işte bugün burada somut bir adımı atma noktasına geldik. Ben huzurlarınızda, Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Burası 4350 dönümlük bir yer, 13 pist ve 7 laboratuvarı olacak, gerek Türkiye’de üretilen yerli otomobilcilerimizin ürettiği otomobillerin, gerekse yurt dışında üretildiği halde burada test imkânı sağlanacak bir yer olacak. İnşallah önümüzdeki süreçte, 2018 yılının ikinci yarısında ilk pistin de kazmasını vurmak suretiyle, Yenişehir’de artık Otomotiv Test Merkezinin efsane olmaya namzet durumunu ortadan kaldıracağız ve somut adımlarımız atacağız ve Yenişehir’imize kazandıracağız” diyerek hayırlı olması temennisinde bulundu.Protokol konuşmalarının ardından ise programda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve TSE arasında Yenişehir’e yapılacak Otomotiv Test Merkezi protokolü imzalandı. Ardından Belediye Başkanımız Süleyman ÇELİK’in Bakanlarımıza hediye takdiminden sonra program sona erdi.

Haber: MUSTAFA YILDIZ