ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye her zaman yapacağı katkılarla uluslararası güvenlik ve istikrara güçlü desteğini en üst seviyede sürdürecektir" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenlediler.

Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğu bir zamanda büyük sorumluluk üstlenen NATO Genel Sekreteri'nin ziyaretinin çok zamanlı olduğunu ve Türkiye'nin kendisine görevi boyunca en güçlü desteği vereceğini vurguladı. 

Stoltenberg ile IŞİD tehdidi başta olmak üzere Suriye ve Irak'taki gelişmeler, bölgenin güvenlik sorunu ve NATO'nun bölgedeki önemini değerlendirme fırsatı bulduklarını ve terörün kapsamlı bir şekilde ele alınması gereği üzerinde durduklarını ifade eden Çavuşoğlu, sınırlarda baş gösteren sorunların insani boyutlarına da değindiklerini söyledi. 

Eylül ayında Galler'de gerçekleşen NATO Zirvesi'nin sonuçları ve bu çerçevede Türkiye'nin Ukrayna'ya sağladığı destek ve NATO-Rusya ilişkilerine de değinme fırsatı bulduklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kırım Tatar Türklerinin durumu konusunda bilgi verip hassasiyetlerimizi ilettim. Afganistan'da NATO'nun sürdürdüğü ISAF'ın misyonunu bu yıl sonunda tamamlamasıyla NATO öncülüğündeki kararlı destek misyonunun ilgili hazırlıkları da görüşmemizin gündem maddelerinden biri olmuştur. Afganistan'a güçlü katkılarımızı sürdüreceğimizi Genel Sekretere ilettim. Kendisiyle 2-3 Aralık'ta yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında bir araya geleceğiz. Türkiye her zaman yapacağı katkılarla uluslararası güvenlik ve istikrara güçlü desteğini en üst seviyede sürdürecektir."

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise lezzetli bir Türk kahvaltısı eşliğinde bazı konuları değerlendirebildiklerini dile getirdi. Türkiye'ye gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Stoltenberg, Türkiye'nin son derece önemli ve anahtar rol oynayan bir müttefik olduğunun altını çizdi. 

Ziyaretinin sebebinin, Türkiye ile bazı hususları ele alabilmek ve zorlu bir dönemdeki çalışmaları gözden geçirebilmek olduğunu söyleyen Stoltenberg, "İttifakın bu konuda karşılaştığı hem güney hem de doğu kanatlarıyla ilgili güvenlik sorunlarını nasıl beraber aşabileceğimizi konuştuk. Galler Zirvesi'nin kararlarının nasıl ele alınması gerektiği, NATO'nun güçlü kalması, ittifakın müttefiklerle birlikte son derece iyi bir şekilde çalışması ve Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki ilişkilerin çok sağlam şekilde devam edebilmesi gündem maddelerimiz arasındaydı" ifadelerini kullandı. 

IŞİD'in Irak, Suriye, bölge ve NATO üyeleri için büyük tehdit oluşturduğuna ve bu nedenle uluslararası toplumun bir arada hareket etmesinin önemine değinen NATO Genel Sekreteri, şunları söyledi:

"ABD'nin müttefikleriyle birlikte atmış olduğu adımların son derece önemli ve Türkiye'nin tezkere görüşmelerinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Türk toprakları ve halkını füze saldırılarına karşı korumaya devam edeceğiz. On yıllar boyunca Türkiye son derece önemli bir müttefik olarak ortak güvenliğimiz ve bölge istikrarına katkıda bulunmuştur. Silahlı kuvvetleri Kosova ve Afganistan'da güvenliğe önemli bir katkıda bulunuyor. Türkiye'nin Afganistan'daki desteğine güvenmeye devam edeceğiz. Galler Zirvesi'nde alınan önemli kararları artık yürürlüğe koyma zamanı. Dolayısıyla NATO güvenliğini birlikte korumaya devam edeceğiz."