TBMM - TBMM Başkanlığı, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Mehmet Nihat Ömeroğlu hakkındaki iddialarla ilgili inceleme yapamayacak.

Savcı Zekeriya Öz'ün, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen yüksek yargı kökenli iki kişiyle Bursa'da görüştüğü ve bu kişilerin kendisinden yolsuzluk soruşturmasını kapatmasını istedikleri" iddiasına konu olan kişilerden birinin Ömeroğlu olduğu öne sürülmüştü.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayasıyla Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaretinde, Ömeroğlu hakkında gazetelerde çıkan hususlara ilişkin inceleme başlatıldığını bildirmişti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası'nda cezai soruşturmanın nasıl yapılacağı yer almasına karşılık, disiplin soruşturmasıyla ilgili hiçbir hükmün bulunmadığını gören TBMM Başkanlığı, incelemenin nasıl ve kim tarafından yapılacağı konusunda bilirkişiye başvurdu.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de üç ayrı üniversitenin idare hukuku profesörlerinden alınan görüşte, "İdari inceleme konusunda yasada hüküm olmadığı ve Meclis Başkanlığı'nın Ömeroğlu hakkında idari soruşturma yapamayacağı" ifade edildi.

Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulurken Avrupa ülkelerindeki modelin esas alındığı ifade edilen görüşte, "Avrupa ülkelerinde de ombudsmanlar hakkında idari soruşturmaya yönelik düzenlemenin ilgili yasalarda yer almadığı, bunun da işin özü itibarıyla doğru bir yaklaşım olduğu" kaydedildi.

TBMM Başkanlığı, "hukuki dayanak" olmaması nedeniyle Ömeroğlu hakkında inceleme yapmayacak.

"Taslağa koyacağız"

Ömeroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meclis Başkanlığı'nın konuyla ilgili yazısının tarafına ulaştığını belirktti.

Kendisinin de iki dilekçeyle hakkında inceleme yapılmasını istediğini anlatan Ömeroğlu, şöyle konuştu:

"Çoğa yetkili olan aza da yetkilidir. Cezai soruşturma yetkisi verilen kurumun idari soruşturma yapmaya da yetkisi olması gerekir. Suç işleyebileceği ihtimali olan Ombudsman'ın disiplin konularını da işleyebileceği doğal olarak ortaya çıkıyor. Ama inceleme için TBMM Başkanlığı'nın karar vermesi gerekir. TBMM Başkanlığı üniversitelerden görüş almış, böyle bir sonuç ortaya çıkmış. Açık düzenleme gerektiğini ifade ediyorlar. Yorum meselesi...Takdir, Meclis Başkanlığı'nındır. Verilen karara saygı duyuyorum. Çok rahat olduğum için kendim bu işlemin yapılmasını istedim. İddialar hezeyan ve iftiradır. Bunlara gereken yanıtı da verdim."

Kamu Denetçiliği Kurumu  Yasası'nda çeşitli konularda değişiklik yapılması gerektiği görüşünü ifade eden Ömeroğlu, hazırlanacak değişiklik taslağına Ombudsman hakkında idari ve disiplin soruşturması açılabilmesini de koyacaklarını söyledi.