ANKARA - 

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Refik Turan, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı hakkında, "Almanya dahil 29 ülke parlamentosu ve devlet yetkilisi, adeta olmayan bir konuda tarih yazıp yasal zemine oturtmuşlardır. Bu gelişmeler tek kelimeyle garabettir." diye konuştu.

TTK Başkanı Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 Haziran'da Almanya Federal Meclisinin "Sözde Ermeni Soykırımı"nı tanıyan bir karar aldığını hatırlattı.

Kararda yer alan iddiaların, bilimsel ve tarihi hiçbir karşılığı bulunmadığına işaret eden Turan, 1877-78 Osmanlı-Rus Harbi (93 Harbi) sonrası Osmanlı Devleti'ndeki Ermenilerin, idareye karşı ayaklandığını ve saldırıya geçtiğini belirtti.

Saldırıların, I. Dünya Savaşı cephesi gerisinde sivil halka yönelik de yapıldığına dikkati çeken Turan, hatta bu saldırıların çoğunluğunun içerisinde ağır işkencelerin de bulunduğu "terör cinayetleri" olduğunun altını çizdi.

"Bu gelişmeler tek kelimeyle garabettir"
Alman Meclisinin kararının daha önce 28 ülke parlamentosunun aldığı kararlara benzer bir icraat olduğuna işaret eden Turan, şu değerlendirmede bulundu:

"Karar, 'Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı' şeklindedir. Bu karar, Türk milletine isnat ve iftiradan ibarettir. Parlamentoların da herhangi bir konunun tarihini yazmak gibi bir işlevi yoktur. Daha doğrusu bütün bilimler için de bu böyledir. Parlamentolar, 'Pisagor ve Öklid Bağıntısı'nı, "Pi' sayısını değiştiremezler ve devletlerin tarihine müdahale edemezler. 'Sözde Ermeni soykırımı' konusunda Almanya dahil 29 ülke parlamentosu ve devlet yetkilisi, adeta olmayan bir konuda tarih yazıp yasal zemine oturtmuşlardır. Bu gelişmeler tek kelimeyle garabettir."