DİYARBAKIR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine 37 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönen sanatçı Şivan Perver, "Türkiye'nin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu barış gününün mimarı oldu. Sayın Başbakan büyük bir mayayı temiz süte kattı" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır'a gelen sanatçı Şivan Perver ile sanatçı İbrahim Tatlıses, yaklaşık bin 300 tesisin toplu açılışının yapılacağı Kantar Kavşağı'ndaki törene katıldı.

Törende Kürtçe-Türkçe konuşan Perver, vatanı Türkiye ile Diyarbakır'ı çok sevdiğini söyledi.
Perver, "Türkiye'nin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu barış gününün mimarı oldu. Sayın Başbakan büyük bir mayayı temiz süte kattı. Bu barış için emek veren, yüreği çarpan, bunun için aklı çalışan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"Artık farklılıklar yasak edilmeyecek, biz hep yasaklarla karşılaştık ve yasaklar olduğu için ülkemizden ayrıldık" diyen Perver şunları söyledi:

"Kimileri hapishanelerde çürüdü, işkence gördü. Kimi bizim gibi kaçtı, yıllar sonra yavaş yavaş dönüyor. Umut ediyorum ki bundan böyle Kürtler, Türkler, Araplar, Lazlar ve Çerkezler kim bu vatanda varsa dostluk elini birbirine uzatsın, birbirini sevsin. Bu ülke ne tarihler gördü, ne devrimler geçirdi, biliyorsunuz. Akadlar, Sümerler, Persler, Abbasiler, Osmanlılar ve daha niceleri... Şimdi yeni bir devir. Bu devir de dostluk, barış ve demokrasi devridir. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var."

Dünyaya gelen her bir insanın özgürce yaşama hakkı bulunduğunu kaydeden Perver, "Kim olursa olsun, hangi dilden, hangi kültürden olursa olsun, asimilasyon bir insanlık suçudur, günahtır. Bundan sonra bu ülkede asimilasyon da olmayacak. İnsanlar özgürce, dostça, kardeşçe ve birlikte yaşayacak. Siz isteyin, biz gelelim. Yeter ki dostluk, kardeşlik, barış eli birbirini tutsun" ifadelerini kullandı.

Tatlıses: "Oğlum olursa adını 'Barış' koyacağım"

İbrahim Tatlıses ise Kürtçe-Türkçe yaptığı konuşmasında, bugünün barış bayramı olduğunu belirtti. Perver'e "Şivan hoşgeldin" diyen Tatlıses, Laz, Çerkez, Arap, Kürt ve Türk'ün bir farkının olmadığını vurguladı.

Tatlıses, Perver'in 'Kim barışa hizmet ederse, o iyidir' sözünü hatırlatarak, "Şöhrete de doyduk, şana da. Tek ihtiyacımız var o da barıştır" diye konuştu.

Tatlıses, konuşmasının sonunda, "Bütün dünya beni dinlesin ki bir oğlum olursa ki olacak, öyle tahmin ediyorum, adını 'Barış' koyacağım" dedi.