ABD Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefon görüşmesi yaptığı ve iki liderin görüşmede, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda daha kararlı adım atması gerektiği üzerinde mutabık kaldığı bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Obama ve Merkel'in, İran ve Suriye dahil olmak üzere iki tarafı ilgilendiren bazı dış politika konularında bugün bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.
Açıklamaya göre, iki lider görüşmede, İran'ın, bu hafta içinde İstanbul'da başlayacak ''5 artı 1'' ülkeleriyle müzakerelerden, nükleer programına dair uluslararası camianın kaygılarını ele alma yönünde istifade edeceği ümidini dile getirdi. Obama ve Merkel, İran'ın tepkisiz kalmayı sürdürmesi halinde, yaptırımlar ve diğer tedbirler yoluyla Tahran yönetimi üzerindeki baskının artırılması noktasındaki ortak kararlılıklarını yineledi.
Beyaz Saray açıklamasında, Suriye konusunda da iki liderin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetiminin, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından müzakere edilen anlaşmanın şartlarına uymaması ve kendi halkına karşı kabul edilemez şiddet uygulamayı sürdürmesine dair kaygılarını paylaştığı belirtilerek, ''(Obama ve Merkel) Bu durumun, BM Güvenlik Konseyi'nin daha kararlı adım atmak için bir araya gelmesi ihtiyacının altını çizdiği yönünde mutabık kaldılar'' ifadesi kullanıldı.
Obama'nın Merkel'e, gelecek ay Camp David'de düzenlenecek G8 zirvesinde kendisini ağırlamayı, bu ve diğer önemli konulardaki düzenli istişarelerine devam etmeyi arzuladığını aktardığı belirtildi.