ANKARA

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Nusaybin-Cizre-Habur karayolunun ulaşıma kapanmasına neden olan yoğun kar yağışı nedeniyle bine yakın aracın mahsur kaldığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, dün ve bugün etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Nusaybin-Cizre-Habur karayolunun ulaşıma kapandığı anımsatıldı.

Yoğun kar yağışı nedeniyle bine yakın aracın mahsur kaldığı ifade edilen açıklamada, bu çerçevede Başbakanlık AFAD koordinasyonunda ilgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları tarafından arama, kurtarma ve yol açma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, çalışmalar kapsamında Genelkurmay Başkanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğünün tüm imkanlarının seferber edildiği vurgulandı. 

Hava koşulları nedeniyle havadan müdahale imkanı bulunmadığını ancak 779 personel ve 764 ekipmanla yol açma çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada, bölgeye sevk edilen Diyarbakır, Van İl AFAD Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri ile Şırnak ve Mardin İl AFAD Müdürlüklerine bağlı ekiplerin de arama kurtarma çalışmalarına katıldığı bildirildi.

Açıklamada, şu ana kadarki çalışmalarda 281 vatandaşın güvenli bölgelere tahliye edildiği ifade edilerek, Genelkurmay Başkanlığına bağlı zırhlı araçların da arama kurtarma çalışmalarına destek verdiği belirtildi.

Zincir uyarısı

Vatandaşlardan, bölgedeki hava şartları nedeniyle zorunlu haller dışında trafiğe çıkmamaları istenen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Acil durumlarda ise kesinlikle araçlara zincir takılması gerekmektedir. Bölgede mahsur kalan ve araçlarını terk etmek istemeyen vatandaşlara Başbakanlık AFAD koordinasyonunda Nusaybin'den bin, Mardin'den bin, Şırnak'tan bin 500 ve Türk Kızılayınca tedarik edilen 2 bin olmak üzere toplamda 5 bin 500 kumanya ile 3 bin battaniye ve yeterli miktarda akaryakıt dağıtıldı. Kumanya ve diğer gerekli ihtiyaçlarla ilgili sevkiyat sürmektedir."

Türk Kızılayı Cizre Şubesi ekibi, yolda mahsur kalanlara kumanya dağıttı

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle alarm durumuna geçen Türk Kızılayı, Şırnak'ın Cizre ilçesinde trafiğe kapanan yolda mahsur kalanlara yardım ediyor.

Ulusal Afet Yönetimi, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Merkezi, Cizre, Mardin, Nusaybin ve Ceylanpınar şubelerinden 23 kişilik Kızılay ekibi, 11 araçla bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. 

Afet bölgesine ilk ulaşan Türk Kızılayı Cizre Şubesi ekibi, 200 kişilik kumanyayı vatandaşlara dağıttı. Bölgeye ulaşan diğer Kızılay ekipleri ise ekmek, helva, su ve benzeri gıda malzemelerinin bulunduğu 2 bin kumanya ve 5 bin battaniyeyi araçlarında mahsur kalanlara dağıtacak.

Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Merkezi ise olası ihtiyaçlara karşı tüm hazırlıklarını tamamladı.