BERLİN

Almanya'da aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) davasının görüleceği Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi, davayı izleyecek gazeteciler için yaptığı kura çekiminde hata yapıldığını kabul etti.

Mahkemenin açıklamasında, Alman WDR kurumu için serbest çalışan bir gazetecinin, 22 Nisan'da yaptığı başvuruyu bir süre sonra geri çektiği ancak bu kişinin isminin, kura çekimi sırasında Alman dilinde yayın yapan gazetecilerinin bulunduğu 3. gruptaki torbada yer aldığı ifade edildi.

Bu kişinin isminin torbada yer almaması gerektiği ancak isminin kurada çıktığı kaydedildi. Açıklamada, böylelikle 3. grupta sadece bir sandalye için ek kura çekiminin yapılacağı duyuruldu.

Mahkeme Sözcüsü Andrea Titz, mahkemenin ertelenmesinin söz konusu olmadığını ve 6 Mayıs'ta başlayacağını ifade etti.

Öte yandan birinci akreditasyon uygulamasında yer bulan ancak ikinci akreditasyon uygulamasında kuradan çıkmayan serbest gazeteci Martin Lejeune, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin davayı en az üç yabancı basın kurumunun izlemesi gerektiği kararından sonra daha önce yaptığı akreditasyon uygulamasını iptal etmişti. 

Mahkeme, davayı izleyecek gazetecilerin kurayla belirlenmesine karar vererek, ilk duruşmayı 6 Mayıs'a ertelemişti. Dün çekilen kura için 324 basın kuruluşu müracaatta bulunmuştu.