İSTANBUL - Geçirdiği by-pass ameliyatının ardından 4 ay yoğun bakımda tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden sanatçı Müslüm Gürses (60), son yolculuğuna uğurlandı

Gürses için ilk tören Cemal Reşit Rey konser salonunda yapıldı. Törenin yapıldığı salona, ayakta durmakta güçlük çektiği için iki kişinin yardımıyla giren Gürses'in eşi Muhterem Nur'un göz yaşlarını tutamadığı görüldü.

Oturduğu yerde mikron verilen Muhterem Nur, sanatçının tüm sevenlerine teşekkür ederek, ''Dünyanın en iyi insanını kaybettiğim için çok üzgünüm. Onun gibi bir insan bir daha gelmeyecek'' diye konuştu.

''Sesi hep kulağımızda olacak''

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Müslüm Gürses'e Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diledi. Bakan Çelik, şöyle devam etti:

''Sade bir hayata sahip olmak ama aynı zamanda güçlü bir sese de sahip olmak her kula nasip olmaz. Dün acı haber geldikten sonra Urfa'nın, Adana'nın, Van'ın İzmir'in, İstanbul'un sokaklarında herkes kendiliğinden kendi cenazesine sahip çıktı ve büyük bir ustayı son yolculuğuna uğurlamanın hazırlığını yaptı. Anadolu şunu biliyor ki her sözünde, şarkısında bu millete dua etti. O sebeple de bu millet de ona dua ediyor. Bu günden itibaren Anadolu'nun sesinin biraz saha eksik olduğunu biliyoruz.''

Çelik, Gürses'i hiç unutmayacaklarını belirterek, ''Sesi hep kulağımızda olacak'' dedi.

''Yeri dolmayacak...''

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Müslüm Gürses'in hep gönüllerinde yaşayacağını ifade ederek, ''7 duasını  ve 40 duasını Şişli Camisi'nde yapacağız. Allah gani gani rahmet eylesin. Bu ülkeden Müslüm Baba geldi geçti'' dedi.

Orhan Gencebay, Müslüm Gürses ile çok eski bir dostluklarının olduğunu belirterek, Gürses ile ilgili anılarını paylaştı.

Gürses'in saygılı ve kadirşinas biri olduğunu belirten Gencebay, ''Allah'ın emri buydu. Allah rahmet etsin, her zaman kalbimizde yaşayacak'' diye konuştu. 

Selami Şahin de Gürses ile 40 yıla yakın bir dostluklarının bulunduğunu dile getirdi ve ''Onu anlatmak için kelimeler yetersiz. Yüreğim yanıyor, Erken ayrıldı. Rahmet diliyorum'' diye konuştu.

Nuri Sesigüzel, sahnede Gürses için Fatiha okuttu. Nuri Sesigüzel, Gürses'in değerli bir sanatçı olduğunu dile getirerek, ''Kimseyi kırmazdı. Ha var ha yok, ama sanatta, sözde, yürekte var'' dedi.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan sanatçı dostları Gürses'in tabutu başında dua etti. Bu sırada salondaki bazı hayranları da ''Müslüm Baba'' şeklinde slogan attı.

Müslüm Gürses'in cenazesi helallik alınması ve dua okunmasının ardından cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camisi'ne gönderildi. Bazı hayranlarının Gürses'in cenazesini taşıyan aracın arkasından bir süre yürüdükleri görüldü.

Törenden notlar

Ahmet Selçuk İlkan'ın sunuculuğunu yaptığı törende Müslüm Gürses'i anlatan film gösterildi.

Törene katılan Müslüm Gürses'in üvey annesi Emine Akbaş, rahatsızlanınca ambulansa götürüldü. Kısa süreli tedavinin ardından tekrar salona dönen Akbaş, uzun süre Gürses'in tabutuna sarılarak ağladı.

Elinde Müslüm Gürses'in fotoğraflarının ve kasetlerinin olduğu bir döviz taşıyan hayranı da tabutun başına gelerek dua etti.

Tören öncesi erken saatlerde Cemal Reşit Rey konser salonu önünde toplanan Gürses'in bazı hayranlarının üzerinde sanatçının resminin bulunduğu, ''Seni Unutmayacağız. Alem biter, ortam biter, hayat biter, Müslüm Baba sevgisi bitmez'' yazılı beyaz atkı taktığı görüldü. Törene katılan Baki Çiçek de Müslüm Gürses'e benzerliğiyle dikkati çekti.

Sanatçının cenazesinin sahnede hazırlanan platforma getirilişi sırasında salondakiler ayağa kalkarak alkışladı.

Teşvikiye Camisi'nde tören

Gürses'in cenazesi, Cemal Reşit Rey konser salonunda yapılan törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi.

Müslüm Gürses için burada düzenlenen cenaze töreninde eşi Muhterem Nur ve yakınları taziyeleri kabul etti. Ayakta durmakta güçlük çeken Muhterem Nur, daha sonra koluna giren iki kişinin yardımıyla cami avlusunun dışına çıkarıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, bazı milletvekilleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gökhan Güney, Selami Şahin, Nuri Sesigüzel, Orhan Gencebay, Adnan Şenses, Ajda Pekkan, Burak Kut, Emrah, Alişan, Ümit Besen, Ebru Yaşar, Kubat, Gülben Ergen, Sezen Aksu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ile vatandaşın katıldığı törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de çelenk gönderdi.

Gürses'in cenazesi, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı. Cenazeye omuz verenler arasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Çelik de yer aldı.