Geçen yıl kasım ayında geçirdiği by-pass ameliyatının ardından yoğun bakımda tedavisi devam eden sanatçı Müslüm Gürses, tedavi gördüğü Memorial Şişli Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Gürses'in doktorları geçen hafta cuma günü yaptıkları açıklamada, sanatçının durumunun kritik olduğunu bildirmişti.

Zor bir süreçti

Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Deniz Şener, Müslüm Gürses'in vefatıyla ilgili hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
''Müslüm Baba'yı maalesef kaybettik. Ailesinin, dostlarının, tüm sevenlerinin, Türkiye'nin, hepimizin başı sağolsun. Zor bir süreçti. Bu sabahleyin tansiyonu düştü. Kalp durması gelişti. Yapılan müdahalelere rağmen, maalesef sabah saatlerinde kaybettik. Muhterem Hanım'a başsağlığı dileklerimizi iletmek için kendisini bekledik. Ona başsağlığı dileği ilettikten sonra da size bu açıklamayı yapıyoruz. Bu uzun süreci birlikte yaşadık. Söyleyecek bir şey yok. Allah sevenlerine sabır versin ve hepimizin başı sağolsun.''
Şener, sabah 08.30 sıralarında problemlerin başladığını kaydederek, ''Tansiyon düşmesi ve müdahaleler başladı. Yaklaşık 1 saat kadar önce de kaybettik maalesef. Allah rahmet eylesin'' dedi.

Erdoğan üzüntüsünü dile getirdi

Balıkesir'de sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Müslüm Gürses'in hem kendi nesillerini hem de genç nesli derinden etkileyen, şarkılarıyla sevginin, kardeşliğin ve dayanışmanın şiirini yazmış değerli bir sanatçı olduğunu söyledi, ''Allah taksiratını hasenata tebdil etsin. Ailesine, yakınlarına, tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum'' dedi.
Erdoğan, şarkısının sözlerini okuduğu sanatçının tüm Türkiye'ye, bütün insanlığa şu mesajı verdiğini söyledi:

''Sev bütün insanları, say bütün insanları
Kin gütme, unut gitsin geçmişte olanları
Dürüst ol, insancıl ol düşün öbür dünyayı
Bir karıncayı bile incitme sakın evlat
Geçmişten geleceğe yaratılmış ne varsa
Unutma ki hepsinin de bir sahibi var
Kul kaderini yaşar bahtına ne çıkarsa
Düşmez kalkmaz bir Allah unutma sakın evlat''

Başbakan Erdoğan, Gürses'in, gençliğin ''Müslüm Baba'' diye iltifat ettiği bir usta olduğunu da kaydetti.

''Şarkılarıyla gönüllerde yaşamayı sürdürecek''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sanatçı Müslüm Gürses'in, sesi, yorumu, şarkıları ve renkli kişiliğiyle hafızalarda yer edindiğini, geniş kitlelerin kalbinde taht kurduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, sanatçı Müslüm Gürses'in vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Müzik dünyasının sevilen ismi Müslüm Gürses'in vefatının herkeste büyük üzüntü yarattığını belirten Gül, şunları kaydetti:
''Değerli sanatçı Müslüm Gürses, sesi, yorumu, şarkıları ve renkli kişiliğiyle hafızalarda yer edinmiş, geniş kitlelerin kalbinde taht kurmuştur. Müziğimize uzun yıllar emek veren Müslüm Gürses, şarkılarıyla gönüllerde yaşamayı sürdürecektir. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.''

Yarın toprağa verilecek

Sanatçının Menajeri Nevzat Takmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürses için ilk törenin yarın saat 10.00'da Cemal Reşit Rey Konser salonunda yapılacağını söyledi. 
Takmaz, öğle vakti Teşvikiye Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından cenazenin Zincirlikuyu aile mezarlığında toprağa verileceğini bildirdi.

''Milyonlara ulaşıp, onlardan biri olmayı bildi''

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gürses'in ölümü nedeniyle yayımladığı mesajda, Müslüm Gürses'in sanat yaşamı boyunca kendine has tarzıyla milyonlara ulaşıp, onlardan biri olmayı bildiğini ifade etti.
Bakan Çelik, ''Bıraktığı birbirinden değerli çalışmalarıyla her zaman sevgi ve hasretle anılacak merhum Müslüm Gürses'e, Müslüm Baba'ya bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailesi, sevenleri ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum'' dedi.