MÜNİH - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mülteci sorunu Türkiye sorunu olmaktan çıkmıştır. Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur" dedi.

Kılıçdaroğlu, Mannheim ve Stuttgart’taki programlarının ardından Münih’e gelerek, burada partililerle buluştu.

DGB Haus salonunda yaklaşık 400 partiliye hitap eden Kılıçdaroğlu, Suriye’deki gelişmeler ve mülteci krizi konusunda hükümeti ve Avrupa ülkelerini eleştirdi.

Türkiye’nin uzun süredir iki milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını, bunların önemli bölümünün yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“(Sığınmacılar) Batı'ya doğru gelince bu kez Batı ayağa kalktı. Biz bunlara nasıl bakacağız diye...İyi de kardeşim düne kadar 2 milyon 375 bin kişiye Türkiye bakarken sesiniz çıkmıyordu. Sadece alkışlıyordunuz, bravo Türkiye diyordunuz. Şimdi onlar daha özgür bir dünya istiyorlar, daha iyi yaşam koşulları istiyorlar. Biz Batı’ya gideceğiz diyorlar, bu kez Batı ona önlem aldı, buraya gelmesinler diye. Cenevre’de resmi görüşmelerde söyledim. Mülteci sorunu Türkiye sorunu olmaktan çıkmıştır. Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur. "

Kılıçdaroğlu, mülteci akınını önlemek için alınacak önlemlerin etkili olamayacağını, sorunun çözümü için Batılı ülkelerin Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulması gerektiğini vurguladı.