ANKARA

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kazan Belediyesince Köprübaşı Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplu temel atma törenine katılan İşler, açılış öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

MİT Yasası'nda değişiklik öngören teklife ilişkin soru üzerine İşler, MİT Yasası'nın 1984 yılında çıktığını, o günün şartları ve durumlarıyla bugünkünün tamamen farklı olduğunu belirtti. Değişen ve aktif haline gelen politika neticesinde MİT'in de Türkiye Cumhuriyeti devletine ayak uydurmasını temenni ettiklerini dile getiren İşler,  bu doğrultuda diğer büyük ülkelerin istihbarat örgütleri nasıl çalışıyorsa kendilerinin de aynı şekilde MİT'i daha aktif ve dinamik hale getirebilmek için böyle bir yasa teklifi sunduklarını vurguladı. 

Muhalefetin yasa teklifine ilişkin iddialarının kabul edilebilir olmadığını dile getiren İşler, şunları söyledi:

"Her zaman olduğu gibi yine bir kriz çıkarmak, bir olayı tırmandırmak gayreti içerisinde olduklarını görüyoruz. Kaldı ki biz, Türkiye'de demokrasinin seviyesini yükseltme gayreti içerisindeyiz. Bizim 2023 hedefleri arasında ileri demokrasi vaadimiz var ve onu adım adım gerçekleştiriyoruz. Demokratikleşme paketleri art arda geliyor. Dolayısıyla biz, ülkedeki demokrasinin seviyesini ve çıtasını sürekli yükseltmekle meşgulüz. Biz bunu yaparken Cumhuriyet Halk Partisinin veya diğer muhalafet partilerinin bu yapacağımız düzenlemeyle birlikte 'muhaberat devletine döndürecek' iddiaları, kabul edilebilir iddialar değildir, öncelikle bunun altını çizmekte yarar görüyorum. Kesinlikle biz şeffaf, demokratik bir ülkeden, rejimden yanayız ve bu doğrultuda da bugüne kadar çeşitli adımlar attık, bundan sonra da bu adımları atmaya devam edeceğiz."

Cumhuriyet Halk Partisinin, muhaberat devleti olan Suriye ile şu an çok sıkı fıkı ilişkisi olduğunu ifade eden İşler, "Dolayısıyla bunu kendilerine hatırlatmakta fayda görüyorum. Eğer onların dediği gibi biz 'ülkeyi, muhaberat devletine döndürecek olsak' bu yasayla, bence onlar bu yasanın üzerine atlarlardı ve çok memnun olurlardı. Çünkü kendileri muhaberat devleti olan Esad ile halkını öldürürken kol kola girip, gidip orada poz vermeleri, resim çektirmeleri, milletvekilleri heyetler gönderdiklerini yakın tarihte gördük. Dolayısıyla bu iddia tamamen asılsız olduğunu düşünüyorum. Biz kesinlikle MİT'imizi çağın gereklerine, değişen şartlara uygun hale getirmek için böyle bir teklif sunduk inşallah bunu yasalaştıracağız" diye konuştu. 

"Henüz ortada yasa yok"

CHP'nin HSYK düzenlemesini Anayasa Mahkemesine götürmesi ve mahkemenin de başvuruyu reddetmesiyle ilgili İşler, CHP'nin kriz içerisinde olduğunu ifade ederek, "Ben, Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde yaşanan çalkantıyı, dikkatleri başka bir tarafa çekmek için böyle bir adımı attığını, atacağını söylemiştim. Bunun Anayasa Mahkemesi tarafından da kabul edilmeyeceğini, reddedileceğini o zaman söylemiştim. Mahkeme de kararıyla bunu onaylamış oldu" dedi. 

İşler, böyle bir işe başvurulmasının Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk ve yanlış olduğunu belirterek, "Herkes tarafından, hukukçular tarafından da kabul edilen bir şeydi. Aslında Anayasa Mahkemesi de onların bu talebini de reddederek, yani bir yerde 'keelem yekün' şeklinde bu başvuruyu kabul etmemiştir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin almış olduğu karar, Anayasa'nın 151. maddesine de uygundur" değerlendirmesinde bulundu.

"Onlarla ilgili birtakım bürokratik tedbirler alınmakta"      

İstanbul merkezli operasyon ve TIR'ların durdurulmasına ilişkin soru üzerine ise İşler, güvenlik güçlerinin gerekli çalışmaları yaptığını söyledi.

İşler, gerek İçişleri Bakanlığının gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'nın yaptığı açıklamalarda bu konuda birtakım bilgilerin olduğunu belirtti.  

"Biz, bu komploların önünü almak için birtakım tedbirler alıyoruz ve bu da zaman zaman yazılıyor, ifade ediliyor" diyen İşler, "Bunun tedbirlerini almakla meşgulüz. Şu an Türkiye'de güçlü bir iktidar var. Bu iktidar bu komplolara pabuç bırakacak durumda değil ve gerekli tedbirleri de alacağız. Türkiye'nin ilerlemesini, gelişmesini, kalkınmasını engelleme çabalarına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Şahısların isimleri vesaire zaten var. Onlarla ilgili birtakım bürokratik tedbirler alınmakta. O tür tedbirleri alıyoruz zaten" ifadesini kullandı.

"Partide böyle bir çalışma söz konusu değil"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "3 dönem kuralı" ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine İşler, şunları kaydetti.

"Bu konuda Sayın Başbakanımız defalarca açıklamalarda bulundu. 'Ben varken kesinlikle bu kural değişmeyecek' dedi. Parti içerisinde zaten böyle bir çalışma yok. Bizim öyle bir derdimiz de yok ama bu birtakım odaklar tarafından sürekli gündeme getirilmekte 'AK Parti 3 dönem şartını kaldıracak vesaire çalışmalar yapılıyor' şeklinde ama Parti Sözcümüzün de yapmış olduğu açıklama var. Partide böyle bir çalışma söz konusu değil. Dolayısıyla şu an için böyle bir durum söz konusu değil. Sanırım Bülent Bey de onu söylemeye çalışıyor, 'ileride şartlar değişir, olağanüstü durumlar olursa yeniden gözden geçirilme konusu gündeme gelebilir' şeklinde bir ifadede bulundu. Ama Sayın Başbakanımızın açıklamaları zaten net bir şekilde ortada. Sayın Başbakanımız partimizin başında olduğu müddetçe de herhangi bir değişiklik olmayacaktır" şeklinde konuştu.

İftiralar bundan sonra da tutmayacak

Başbakan Yardımcısı İşler, Kazan Belediyesince Köprübaşı Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplu temel atma töreninde ise "Aynı iftiraları Menderes'e de yaptılar. Aynı iftiraları Özal'a da yaptılar. Şimdi de Sayın Başbakanımız'a yapıyorlar. Sayın Başbakanımızı diktatör olmakla, baskıcı olmakla, sansür uygulamakla vesaire birtakım suçlamalar ve iftiralarda bulundular. Ama bugüne kadar tutmadı, bundan sonra da tutmayacak" dedi.

İşler, "Bu seçimin ve bu başarının anlamı, Türkiye üzerinde mühendislik yapmak isteyen, oyunlar oynamak isteyen küresel güçlere ve onların yerli işbirlikçilerine adeta bir tokat olacak" diye konuştu.