İSTANBUL - Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Çoban katıldı. Başka suçtan tutuklu Baransu ise mazeret bildirerek duruşmaya gelmedi.

Savunması alınan Çoban, dava konusu haberleri kendisinin yapmadığını, hazırlanması ve yayınlanmasında da bir katkısı olmadığını söyledi.

Basın Kanunu'na göre haberi yapan belli olduğu ve imzası bulunduğu takdirde yazı işleri müdürüne sorumluluk düşmeyeceğini ifade eden Çoban, haberin basın özgürlüğü kapsamında kaldığını savundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mahir Merdun'un, "Kişilerin özel hayatına dair fişleme yapılması, belge toplanması ve bu belgelerin arşivlenmesiyle ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundunuz mu?" şeklindeki sorusuna Çoban, "Haberin kendisi zaten suç duyurusu niteliğindedir. Bu konuda belgeler gazetede yayımlandı. Savcılığa ayrı bir müracaatımız olmadı" yanıtını verdi.

Çoban, gazetedeki haberleri denetleme veya yayınlanmasını engelleme gibi bir yetkisi olmadığını belirterek, "Burada biraz günah keçisi gibi seçildik" diye konuştu.

Mahkemenin ara kararı

Mahkeme heyeti, TBMM'ye verilen soru önergeleri ile cevaplarının gönderilmesi için TBMM'ye yazı yazılmasına karar verdi.

MGK Genel Sekreterliği'ne müzekkere yazılarak, dava konusu belgelerin kurum dışına çıkarılmasıyla ilgili görevliler hakkında adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulmasını, yapılmışsa bununla ilgili belgelerin gönderilmesini isteyen mahkeme heyeti, Taraf gazetesinde yayımlanan 481 sayılı MGK kararının, orijinal karar ile uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi için MGK Genel Sekreterliği'ne yazı yazılmasına hükmetti.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aydın tarafından hazırlanan iddianamede, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararının, Taraf gazetesinin 28 Kasım 2013 tarihli nüshasında Baransu'ya ait "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haberle manşetten yayımlandığı ve bunların ilerleyen günlerde de devam ettirildiği kaydedildi.

İddianamede, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Çoban ve Baransu'nun, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri istihsal ve ifşa ettikleri belirtilerek, sanıkların "devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları temin etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri istihsal ve basın yoluyla ifşa etme" suçlarından 30 yıl 2'şer aydan 50 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.