İSTANBUL

Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde öğle vakti düzenlenen cenaze töreninde, 81 yaşında vefat eden Kaynak'ın eşi Şükran Kaynak, kızları Melike Beykoz, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve damadı Lutfi Arıboğan'ın da aralarında bulunduğu yakınları, taziyeleri kabul etti.

Cenaze törenine, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, eski Star Medya Grup Başkanı gazeteci Mustafa Karaalioğlu, gazeteci Mete Çubukçu ve yazar Cem Küçük'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yanı sıra çok sayıda kişi ve kurumun da çelenk gönderdiği törende, üzerinde "Müsteşar" yazılı çelenk dikkati çekti.

"Yaşantısıyla, duruşuyla düzgün bir adamdı"

Tören öncesi gazetecilere açıklama yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kaynak ile Büyük Değişim Partisi'nin kurulduğu dönemde yakın çalışma imkanı elde ettiğini belirterek, "Bir defa benim çok sevdiğim ve saydığım bir insandı. Bize olaylar olduğunda klasiğin dışında yaklaşımı gösterdi. Yaşantısıyla, duruşuyla düzgün bir adamdı. Allah rahmet eylesin" dedi.

Yazar Cem Küçük de Kaynak ile kitapları dolayısıyla yaklaşık 13 yıldır çalıştığını ifade ederek, "Kendisinden çok şey öğrendim. 15-16'ya yakın da kitap hazırladık. Türkiye çok önemli bir beynini kaybetti. Mahir bey, demokrasiye sahip çıkan kişidir. 9 Mart cuntasını deşifre ederek darbeyi önlemiştir. Bunun bedelini de ağır bir şekilde ödemiştir. Onun gibi stratejik düşünen bir beyin zor gelir. Allah ailesine sabır versin" diye konuştu.

"Sarsıcı ve Türkiye'yi tartıştıran fikirleri oldu"

Mahir Kaynak'ın meslek hayatı olarak çok sansasyonel olmadığını belirten gazeteci Mustafa Karaalioğlu da şöyle devam etti:

"Bunun ötesinde daha çok fikir insanı, analizci ve Türkiye'de konuşmanın zor olduğu zamanlarda konuşma cesaretini göstermesi açısından çok daha önemli ve değerli bir isimdir. Kaynak'ın, Türkiye'nin yaşadığı Kürt sorunundan demokratikleşmeye, otokratik düzenden demokratik düzene geçiş gibi bütün o zor ve kritik süreçlerde cesur fikirleri oldu. Sarsıcı ve Türkiye'yi tartıştıran fikirleri oldu. Bu açıdan önemli bir hizmet gördüğünü düşünüyorum. Türk demokrasisinin gelişmesine katkıları hiçbir şekilde inkar edilemez. Allah rahmet eylesin."

Mehmet Eymür de Kaynak'ın ülkeye çok hizmeti olduğunu aktararak, "Tabii kendisi abimdir. Sevdiğim için geldim. Hizmetinden dolayı sıkıntıları da olmuştur. Ankara'da beraber çalıştık. Allah rahmet eylesin" şeklinde konuştu.

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın cenaze namazını kıldırdığı Kaynak'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, zabıta mangası tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze aracına taşındı.

Kaynak'ın cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Mahir Kaynak kimdir?

Prof. Dr. Mahir Kaynak, 1934'te Gaziantep'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamlayan Kaynak, 1948'de Kuleli Askeri Lisesi'ne gitti, 1953'te Harp Okulu'nu bitirdi.

Askerlikten 1967'de ayrılan Mahir Kaynak, 1961'de mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde asistanlık yaptı. Mahir Kaynak, 1965'te doktor, 1971'de doçent oldu. O dönemlerde MİT'e giren Kaynak, 1980'de teşkilattan emekli oldu.

İktisat profesörü unvanını 1989'da alan Kaynak, 1993'e kadar Gazi Üniversitesi'nde görev yaptı.

Mahir Kaynak'ın yayımlanmış pek çok kitabı ve makalesi bulunuyor.