PRAG

Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver, Avrupa Birliği'nin (AB), sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtımında uygulamak istediği kota sistemini eleştirdi.

Köver, Çek Cumhuriyetin'in başkenti Prag'ta düzenlenen ve Vişegrad Grubu ülkelerinin (Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya) meclis başkanlarının katıldığı programda yaptığı konuşmada AB'nin, sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtımında uygulamak istediği kota sistemini eleştirdi.
"Kota sistemi elverişsiz ve tehlikeli bir düşünce"

Kota sisteminin sığınmacı krizine çözüm olamayacağını savunan Köver, ''Mültecilerin zorunlu ve sürekli dağıtım kota sistemi, sığınmacı krizine çözüm olmamakla birlikte, Avrupa Birliği federalizmine, yönüne doğru kabul edilemez olan örnek teşkil eder.'' ifadelerini kullandı.

Kota sisteminin elverişsiz ve tehlikeli bir düşünce olduğunu ve bu planın AB'nin başarılı olmasını istemeyen güçlerin elini güçlendireceğini iddia eden Köver, ''Macaristan, AB'nin ayakta kalması taraftarı.'' dedi.

Sığınmacı krizinin çözümünün Schengen sistemine uyulması olduğunu belirten Köver, ''Çoğunluk azınlığa kendi fikrini empoze edemez. Şu anki problem sadece diyalog ile çözülebilir. Brüksel tarafından savunulan sürekli zorunlu kota sistemi reddetmeye devam etmeliyiz. Sığınmacı krizinin çözümünün anahtarı dış Schengen sınırlarını korumak.'' şeklinde konuştu. AA